© fdm
BRUSSEL -- De Fortis Bank maakt vanaf 1 juli geldafhalingen aan biljettenautomaten in andere eurolanden gratis. Daarmee geeft de bank gevolg aan een Europese verordening.

Een verordening van de Europese Commissie verbiedt de banken voor grensoverschrijdende betalingen in euro meer aan te rekenen dan voor binnenlandse betalingen. Voor geldafhalingen geldt dat verbod vanaf 1 juli dit jaar, voor overschrijvingen vanaf 1 juli 2003.

Omdat het betalingsverkeer in België bij het goedkoopste is in Europa, was geopperd dat de Belgische banken verplicht zouden zijn ook de tarieven voor binnenlandse afhalingen en overschrijvingen op te trekken. Dat lijkt niet de weg te zijn die Fortis Bank, de grootste bank van het land, wil bewandelen.

Voorzitter Herman Verwilst bevestigde gisteren tijdens een persontmoeting dat Fortis Bank vanaf juli voor geldafhalingen aan biljettenautomaten in een ander euroland hetzelfde tarief zal hanteren als voor een binnenlandse geldafhaling: nul euro.

Fortis Bank is niet van plan op korte termijn binnenlandse geldafhalingen duurder te maken om de lagere vergoeding voor buitenlandse geldafhalingen door klanten te compenseren. Verwilst sloot evenwel niet uit dat op langere termijn aanpassingen van de tarifering zich opdringen.

Bij KBC Bank zijn binnenlandse geldafhalingen aan de eigen biljettenautomaten gratis, maar is er een tarief voor 0,07 euro (2,8 frank) voor afhalingen aan Bancontact-automaten vanaf een bepaald aantal verrichtingen. Geldafhalingen in een andere euroland zijn een heel stuk duurder. De KBC Bank heeft nog niet beslist hoe ze zal reageren op de Europese verordening. Eventuele aanpassingen zullen worden ingepast in een globale herziening van het tariferingsbeleid, aldus de woordvoerster van de KBC Bank.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig