Fernand Collin (1897-1990) is de man die de Kredietbank -- ,,de bank van hier'' -- groot heeft gemaakt en haar internationale uitstraling heeft gegeven. Toen de Kredietbank in 1935 werd opgericht op de puinen van de Volksbank voor Leuven, de Algemeene Bankvereniging en de Kortrijkse Bank voor Handel en Nijverheid, maakte de jonge advocaat deel uit van de raad van bestuur van de bank. Drie jaar later werd hij voorzitter van het directiecomité en hij zou dat 35 jaar lang blijven. In 1963 gaf hij de fakkel door aan Luc Wauters, maar Fernand Collin zou wel nog tien jaar lang voorzitter van de raad van bestuur blijven.

Hij zorgde ook voor de Vlaamse verankering van de Kredietbank, door in 1943 samen met een groep Vlaamse industriële families -- het Almanij-syndicaat -- de controle te verwerven over Almanij, de holdingmaatschappij die op dat ogenblik 75 procent van de Kredietbank bezit.

De Kredietbank is groot geworden met de economische opgang van Vlaanderen sinds de jaren zestig en ze heeft die economische opgang mee gerealiseerd als financier van talrijke kleine en grote Vlaamse ondernemingen.

De Kredietbank is uitgegroeid tot één van de drie grote Belgische banken, naast de Generale Bank en de BBL, door zich nadrukkelijk te profileren als Vlaamse onafhankelijke bank.

Begin 1998 fuseerde de Kredietbank met Cera Bank en ABB Verzekeringen tot KBC Bank & Verzekeringen, de laatste grote financiële groep die stevig in België is verankerd.

KBC vandaag:

  • 140 miljard frank omzet (bankproduct)
  • 19.000 werknemers
  • Aanwezig in 30 landen