BRUSSEL -- Paul Janssen (Janssen Pharmaceutica), Lieven Gevaert (Agfa Gevaert) en Jo Lernout L & Pol Hauspie (L &H), dat is de top-drie die de redactie economie van De Standaard uitkoos als Vlaamse ondernemers van de eeuw.

Uit een uitgebreide lijst selecteerde de redactie economie tien ondernemers op basis van drie criteria: kwantiteit (wat de ondernemer op bedrijfsvlak heeft gerealiseerd), kwaliteit (de uitzonderlijkheid van het product of de dienst) en de maatschappelijke bijdrage van de ondernemer en zijn bedrijf (het prestige van Vlaanderen in de wereld, de vernieuwing van de Vlaamse economie).

Dokter Paul Janssen, de stichter van Janssen Pharmaceutica, scoorde het best voor die criteria samen. Janssen (73) begon als farmacoloog in 1954 in de Laboratoria Pharmaceutica Dr. P. Janssen met een eigen research-laboratorium. Hij was niet alleen ontdekker van vijf medicamenten op de lijst van de ,,250 noodzakelijke geneesmiddelen'''''''' opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maar was ook de motor achter een van de succesvolste farmaceutische bedrijven van de tweede helft van de twintigste eeuw. De verkoop van het bedrijf aan het concern Johnson & Johnson heeft Janssen Pharmaceutica nooit gehinderd in zijn expansie. De man is nu gepensioneerd, maar is vanuit Vosselaar nog actief bezig met de Janssen Research Foundation en is ook de bezielende peter van het centrum voor moleculair design.

Paul Janssen staat ook symbool voor de kenniseconomie die Vlaanderen de jongste vijftig jaar succesvol heeft opgebouwd, net als het technologieconcern Agfa-Gevaert en uiteraard het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie.