BRUSSEL -- De leiding van de Europese koepelorganisatie van werkgeversfederaties, Unice, komt steeds meer in handen van Belgen. Voormalig VBO-voorzitter Georges Jacobs is al enige tijd voorzitter van Unice en vanaf 1 januari 2002 wordt Philippe de Buck, gedelegeerd bestuurder van Agoria, er secretaris-generaal. De Buck wordt bij Agoria opgevolgd door Paul Soete.

Philippe de Buck van Overstraeten heeft meer dan dertig jaar voor Agoria, het vroegere Fabrimetal, gewerkt, waarvan de jongste veertien jaar als gedelegeerd bestuurder. Het maakte van de Buck een van de belangrijkste woordvoerders van het Belgische bedrijfsleven en een prominente deelnemer aan vele buitenlandse handelsmissies. Van alle Belgische patroons stond alleen VBO-bestuurder Tony Vandeputte nog een trapje hoger.

Mede onder impuls van Philippe de Buck is Fabrimetal -- en later Agoria -- immers uitgegroeid tot de belangrijkste van alle sectorale werkgeversfederaties. Agoria overkoepelt 1.200 bedrijven uit de technologische industrie, goed voor een jaaromzet van 42 miljard euro en 220.000 werknemers.

Bij Unice gaat de Buck van Overstraeten een tandem vormen met Georges Jacobs, de sterke man van het chemiebedrijf UCB en voormalig voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Ze krijgen er bovendien de steun van Wilfried Beirnaert, die jarenlang de spil was in het Belgische overlegmodel, en nu de werkgeversdelegatie aanvoert in het Europees sociaal-economisch comité. Bij Unice zijn 35 nationale werkgeversfederaties aangesloten.

De Buck wordt als gedelegeerd bestuurder bij Agoria opgevolgd door Paul Soete. Die was als directeur-generaal onder meer verantwoordelijk voor het sociaal beleid in de Agoria-sectoren. Soete stapte in 1983 over van het Staalindustrie Verbond naar Fabrimetal. Hij maakte er naam als toponderhandelaar in het sociaal overleg met de vakbonden.

Het binnenhuis doorgeven van de fakkel verzekert volgens de federatie de continuïteit van beleid bij Agoria.