BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) -- Onder aanvoering van de Belgische minister van Financiën werd het voorbije weekeinde in Luik een feest van de laatste honderd dagen gevierd. Minister Didier Reynders haalde zaterdag het eerste eurobiljet van 100 euro uit de muur terwijl de gouverneur van de Nationale Bank, Guy Quaden, met een euromunt een blikje uit een drankautomaat viste.

Gisteren waren er nog honderd dagen te gaan voor de invoering van de euro. Het feestje, waaraan Bancontact en Coca-Cola hun welwillende medewerking verleenden, had een hoog showgehalte. De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, had overigens geen zin na Reynders ook zelf een eurobiljet uit de muur te halen. ,,Dit is een Reynders-show'', liet hij zich ontvallen. Duisenberg en Reynders profileerden zich de voorbije maanden beiden als mister euro.

De burger zelf moet wachten tot 1 januari vooraleer hij/zij het voorbeeld van Reynders en Quaden kan volgen. En één Luikse drankautomaat die euromunten aanvaardt betekent nog niet dat het snor zit met de omschakeling van de verdeelautomaten in heel België.

Bijna de helft van de 140.000 snoep-, parkeer- en andere automaten zal niet tijdig zijn aangepast aan de euro. Vooral met de kleinere uitbaters van verdeelautomaten is het erg gesteld, verklaart Robert Blindenberg van de Groepering voor Distributie door Automaten.

De euro-bevoorrading van de Belgische banken is inmiddels goed op gang gekomen. Begin september werd gestart met de verdeling van de 14,5 miljoen biljetten en de 50 miljoen euromunten. De waarde van deze reusachtige geldberg bedraagt 664 miljard euro. Het omzetten van rekeningen naar de euro begon al vroeger. Volgens de Belgische Vereniging van Banken is al 75 procent van de rekeningen van particulieren geconverteerd.

Om de burgers vertrouwd te maken met de euromunten kunnen ze vanaf 15 december een minikit aanschaffen met 29 muntstukken voor een totale waarde van 12,4 euro (500 frank). Die zijn te koop bij de banken maar ook bij De Post, de Nationale Bank en de openbare vervoermaatschappijen zoals de NMBS.