BRUSSEL (bloomberg, reuters) -- De Amerikaanse president George W. Bush heeft het licht op groen gezet voor 15 miljard dollar steun aan de Amerikaanse luchtvaartsector. In Zwitserland zet de overheid een reddingsoperatie op stapel voor Swissair. De Europese luchtvaartsector zou dit jaar zo'n 3 miljard euro (121 miljard frank) verlies lijden.

Vanuit diverse hoeken kwamen er afgelopen weekend berichten over steunmaatregelen aan de luchtvaartsector. In Zwitserland maakte de Minister van Financiën bekend dat er een werkgroep in het zadel komt die een plan moet uitwerken voor een leefbaar geherstructureerd Swissair.

De 71-jarige Ulrich Bremi, een oud-politicus van de liberale FDP en voormalig voorzitter van herverzekeraar Swiss Re, zit de werkgroep voor. Bremi zag zaterdag alvast Swissair-voorzitter Mario Corti en enkele andere sleutelfiguren. Volgens verscheidene Zwitserse zondagskranten staat er een saneringsplan op stapel. Eén van de scenario's zou de bundeling van de Europese bestemmingen in de goedkopere regionale dochter Crossair zijn.

Sommige Zwitserse kranten menen te weten dat Swissair tussen drie en zes miljard Zwitserse frank vers kapitaal nodig heeft.

In de VS zette president Bush het licht op groen voor 15 miljard dollar (16,4 miljard euro) steun aan de sector. Die valt uiteen in twee delen: 5 miljard dollar directe steun en 10 miljard via staatswaarborgen op leningen. Er is ook een kader gecreëerd voor financiële steun aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen van 11 september.

De Amerikaanse regering gaat gedurende zes maanden de hogere verzekeringspremies van de sector betalen en de aansprakelijkheid beperken van American Airlines en UAL Corp's, United Airlines, voor de doden en gewonden van de aanslagen.

De Europese ministers van Financiën zijn overeengekomen om in de verzekering van de sector tussen te komen nu de verzekeraars zelf de paraplu open trekken. Australië geeft zijn luchtvaartsector 5 miljard dollar steun. Nieuw Zeeland trekt omgerekend 0,9 miljard euro (35 miljard frank) uit.

De Amerikaanse luchtvaartsector is overgegaan tot het schrappen van vluchten en het massaal afdanken van werknemers. Northwest Airlines Corp, de nummer vier, schrapt 10.000 banen. Delta Air Lines, de nummer drie, wil 20 procent van de banen en vluchten schrappen.