LUIK -- De vijftien ministers van Financiën van de Europese Unie staan afwijzend tegenover de mogelijke invoering van een internationale belasting op speculatieve geldstromen, de zogenaamde Tobin-taks. Via een studie willen ze dat op een elegante manier publiek maken.

Zoals de Belgische regering het hem opgedragen heeft, legde de Belgische minister van Financiën en EU-voorzitter, Didier Reynders, afgelopen weekend op de informele bijeenkomst in Luik, een voorstel neer met ,,Richtlijnen voor een Commissie-rapport'' over de ,,uitdagingen van de mondialisering''.

Naast de financiering van het terrorisme en mogelijke acties daartegen, zou er volgens de tekst van Reynders' voorstel een ,,economische analyse'' moeten instaan van de Tobin-taks, ,,naast alternatieve voorstellen die hetzelfde doel nastreven''. De studie moet ook de financiering van de ontwikkelingslanden in het algemeen bekijken.

Ondanks de openlijke steun van bondskanselier Gerhard Schröder en de Franse premier Lionel Jospin en ondanks de betogingen van de ,,antiglobalisten'' in de straten van Luik, is het voorstel op algemene scepsis onthaald.

De Nederlandse minister van Financiën, Gerrit Zalm, zei zaterdag onomwonden dat geen enkele delegatie het Belgische voorstel heeft gesteund. Ook over zijn eigen visie liet hij niet de minste twijfel: ,,Wie vat kan krijgen op de speculatieve internationale geldstromen verdient de Nobelprijs'', zei hij zaterdag.

De Franse minister van Financiën, Laurent Fabius, was iets genuanceerder. Hij kon het eens zijn met een studie maar wilde zich niet uitspreken voor of tegen. In de wandelgangen zegde commissaris Frits Bolkestein dan weer met veel nadruk dat er over het Belgische voorstel geen akkoord is en dat het bij een Belgisch voorstel was gebleven.

Minister Didier Reynders zit dus met het probleem dat hij van de Belgische regering -- de groenen en socialisten vooral -- de Tobin-taks Europees moet aankaarten. Hij legt de zaak daarom voor aan het Economisch en Financieel Comité van nationale experts bij de Ministerraad. Dat moet tegen de eerstvolgende bijeenkomst van de ministers van Financiën, op 16 oktober, een studievoorstel formuleren. Dat is ook vlak voor de EU-top van Gent. Tegen eind dit jaar zou Reynders een eerste tussenrapport willen, al was het maar om de antiglobalisten te kunnen antwoorden die in Brussel komen betogen naar aanleiding van de Top van Laken.