De zenuwen en het uithoudingsvermogen van de Sabena-onderhandelaars zijn het voorbije weekend zwaar op de proef gesteld. Zondag rond de middag zette de Belgische regering de vakbonden zelfs ronduit voor het blok. Een chronologisch overzicht van ,,een weekendje Sabena: erop of eronder''. • Zaterdag. Niet minder dan zes werkgroepen onderhandelen de hele dag over de herstructureringsvoorstellen van de directie van Sabena. Voor het cabinepersoneel ,,evolueren we in de goede richting'', meldt ACV-vakbondsafgevaardigde Inge Vervotte zaterdagavond. In de werkgroep van het grondpersoneel is volgens Dennis De Meulemeester van het socialistische CMB ,,de doelstelling van de directie bereikt''. Over de werkgroep van de piloten heerst er het meest onduidelijkheid.
 • Zondag, 10 uur. Vakbonden en directie komen samen om de balans op te maken van de onderhandelingen van zaterdag.
 • Zondag, 11 uur. In het VRT-programma ,,De Zevende dag'' discussiëren vier betrokken partijen over de kansen op een reddingsplan voor de luchtvaartmaatschappij. ABVV-vakbondsman Dennis De Meulemeester beklemtoont dat de vakbonden tot elke prijs het faillissement willen vermijden. ,,We onderhandelen in de hoop de maatschappij alsnog te redden'', argumenteert hij. De woordvoerder van de piloten zegt dat zij 10 procent van hun salaris willen inleveren maar dat ze niet willen onderhandelen over de huidige herstructureringsvoorstellen van de directie omdat die de veiligheid in het gedrang brengen. ,,Wij gaan wel naar de gesprekken, maar alleen om te luisteren'', verklaart Filip Van Rossem van de pilotenvakbond BeCA. Waarop de woordvoerder van Sabena, Wilfried Remans, repliceert met de uitspraak dat de piloten ,,twee gezichten tonen''.
 • Minister van Overheidsbedrijven Rik Daems steekt ten slotte een waarschuwende vinger op. ,,Men is met belastinggeld aan het spelen. De belastingbetaler is niet langer bereid om nog meer geld in Sabena te stoppen. Het is gewoon ondenkbaar dat er nog geld in Sabena wordt gestopt. De publieke opinie aanvaardt dat niet meer.'' Volgens minister Daems ,,moet je de kraan dichtdraaien als je huis onder water staat en geen ruzie maken over welk soort dweil je moet gebruiken''. Daems besluit met een krasse uitspraak: ,,Als jullie geen akkoord sluiten, zal de belastingbetaler jullie dat zwaar aanrekenen.''

 • Zondag, 13 uur. Premier Guy Verhofstadt roept in het VTM-middagnieuws de onderhandelaars op zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. ,,Verkwist deze kans niet, want er komt geen tweede.''
 • Volgens de regeringsleider heeft de overheid al het nodige gedaan voor de Belgische luchtvaartmaatschappij. ,,De centen liggen op tafel. Het is nu aan de vakbonden'', stelde de eerste minister zondag.

 • Zondag, even na 15 uur. De onderhandelingen tussen de vakbonden en directie worden beëindigd.
 • Zondag, 16 uur. De deadline is bereikt die de gedelegeerd bestuurder van Sabena, Christoph Müller, eind vorige week heeft bepaald om tot een akkoord te komen.
 • Zondag, 17 uur. Het VRT-radionieuws meldt dat de voorzitter van de raad van bestuur van Sabena, Fred Chaffart, tussen 17 en 18 uur een verklaring zal afleggen.
 • Zondag, 17.30 uur. Vakbonden en directie zitten opnieuw rond de tafel, deze keer in het Sabena House op de nationale luchthaven. Om wat te doen is niet meteen duidelijk. De versie van de VRT luidt dat Sabena-topman Muller de vakbonden zal meedelen wat de directie nu gaat doen. Maar een vakbondsman die eventjes de vergadering verlaat, meldt dat de bedrijfsleiding bereid is toch nog voort te onderhandelen.
 • Zondag, 18.45 uur. Het gesprek tussen de vakbonden en de bedrijfsleiding zit erop. De boodschap luidt dat de onderhandelingen voortduren maar dan onder leiding van een sociaal bemiddelaar.