BRUSSEL -- Om de moderne stedeling opnieuw in contact te brengen met de natuur, verhuurt de Zwitser Paul Wyler zijn koeien aan particulieren. Hij heeft daartoe zelfs zijn koeien op het Internet gezet. Maar belangstellenden kunnen ook zelf ter plaatse hun koe komen uitzoeken.

Per seizoen betaal je 380 Zwitserse frank (246 euro) voor een koe. Daar bovenop komt nog eens 0,4 Zw. frank (26 eurocent) per liter melk die je koe geeft, verhoogd met 0,5 tot 0,75 Zw.fr. per liter productiekosten voor de bereiding van de kaas. Het precieze bedrag is afhankelijk van de kwaliteit van de melk. Van de huurder wordt ook verwacht dat hij minstens één dag komt meewerken op de alpenweide. Er kan voor overnachting gezorgd worden.

In ruil daarvoor wordt het dier verzorgd en gemolken en produceert de ploeg van Wyler ook de kaas die de klant in september zelf kan komen afhalen op de alpenweide. Zo'n 70 tot 120 kilogram per koe wordt het, verzekert Paul Wyler op zijn site.

Uit de berekeningen van Wyler moet blijken dat de kaas de klant tussen 16 en 17 Zwitserse frank (10,4 tot 11 euro) per kilogram kost. Hij kan die dan doorverkopen of zelf consumeren, voegt Wyler er aan toe. Hij houdt uiteraard geen rekening met de kosten voor het afhalen van de kaas. Voor een Belg zullen die al gauw oplopen tot 250 euro of meer (brandstof, afschrijven van de auto, slijtage aan banden,...).

Naast de kaas wacht de klant volgens Wyler ook het zalige besef dat een koe op Alp Tschingelfeld gedurende een heel zomerseizoen van hem is en dat hij daarmee een bijdrage levert tot het in stand houden van de landbouw in de Zwitserse bergen ,,die zo belangrijk is voor de natuur en voor het toerisme''.