ZÜRICH (reuters, bloomberg) -- De Zwitserse effectenbeurs (SWX) bevestigde gisteren vroegere berichten over een alliantie met de ,,virtuele'' beurs Tradepoint (DS 12 mei). Die combinatie levert een derde krachtige speler op in het Europese beurzenlandschap.

SWX deelde mee dat het ,,exclusieve'' gesprekken heeft aangeknoopt met Tradepoint om een platform voor Europese steraandelen op te richten. Over drie maanden volgt de definitieve beslissing.

Tradepoint is een in Londen gevestigd elektronisch communicatienetwerk of ECN. ECN's hebben niet het statuut van een ,,echte'' aandelenbeurs, maar voornamelijk institutionele beleggers gebruiken ze om grote aandelenpakketten goedkoop te verhandelen.

Tradepoint, dat zich totnogtoe beperkte tot Britse aandelen, wil op 10 juli beginnen met een Europees offensief, waarbij de handel mogelijk wordt in zo'n 300 continentale steraandelen. De inbreng van SWX bestaat uit zijn geïntegreerde trading-, settlement- en clearingsysteem EBS, dat naar eigen zeggen zeer goedkope grensoverschrijdende transacties mogelijk maakt.

De Zwitserse beurs toonde de voorbije weken nauwelijks interesse voor een lidmaatschap van de twee concurrerende pan-Europese beurzen, Euronext en iX. De beurs neemt wel deel aan de gesprekken over een ,,losse alliantie'' met zeven andere Europese beurzen. Volgens SWX-woordvoerder Leo Hug is het niet langer de bedoeling van die gesprekken om tot één Europees platform te komen, maar wel om de nationale regelgevingen verder op elkaar af te stemmen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig