De Europese beurzen gunden zichzelf gisteren een adempauze, gesterkt door het late herstel van de Amerikaanse Nasdaq maandagavond. Daar werd een verlies van ruim zes procent teruggebracht tot amper één procent. De handel bleef wel erg volatiel, ook in Brussel dat nochtans weinig speculatieve TMT-aandelen in zijn rangen telt.

De Bel-20 sloot af met een lichte winst van 0,45 procent. Fortis was de sterkhouder met een klim van 2,74 procent tot 29,59 euro. Vandaag houdt de bankverzekeraar zijn algemene vergadering en worden kwartaalresultaten bekendgemaakt. Sectorgenoten KBC en Dexia boekten geen winst.

Real Software profiteerde mee van een herstel van de technologiewaarden op andere beurzen en klokte 1,79 procent hoger af op 68,2 euro. Bij de verliezers zat Bekaert, dat 2,14 procent liet liggen tot 55 euro.

Op de brede markt viel het groot aantal mintekens op, al bleven de verliezen relatief klein. Bureau Van Dijk speelde wel 4,01 procent kwijt tot 33,5 euro.

De belangrijkste stijgers waren Carestel (plus 4,98 procent tot 15,8 euro), Recticel (4,76 procent erbij tot 9,9 euro) en Resilux (4,99 procent omhoog naar 99,85 euro). Op de contantmarkt maakte de koffiegroep Miko een mooie sprong van 8,07 procent tot 30,8 euro. De beleggingsgroep Beluga steeg met 7,82 procent tot 12 euro.

Op Euro.NM was Pro Laser een uitschieter met een verlies van 6,25 procent, tot 28,5 euro. Op Easdaq bleef er bloed vloeien, ook bij de Belgen. CS2 incasseerde een klap van 8,05 procent tot 17,47 euro. Artwork Systems en Bricsnet verloren meer dan vier procent.

Na de enorme schommelingen van maandag ging New York wat steviger op de benen staan. Dankzij een herstel van de belangrijke technologieaandelen konden Nasdaq en de Dow Jones even een lichte winst boeken. Maar kort na de middag stonden ze alweer 1,5 en 0,3 procent in het rood.

Tokyo was opnieuw helemaal afhankelijk van de Amerikaanse beurs. Softbank was opnieuw één van de grote verliezers, met een daling van 7,23 procent tot 15.400 yen. Sony verloor 2,72 procent tot 10.000 yen.

De Dax sloot in Frankfort met een nipte winst, maar dat lag zeker niet aan de verzekeringsaandelen. Die kregen klappen na een downgrade van verzekeringsreus Allianz door Goldman Sachs. Allianz zelf sloot 7,02 procent lager op 374,26 euro. Münich Re ging 4,46 procent omlaag naar 285 euro.

Ook Parijs kon winst voorleggen, maar die verhulde dat een meerderheid van de CAC-40-aandelen lager afsloot. Ook hier waren het vooral de zwaargewichten uit de ,,TMT-sectoren'' die winst boekten. De kleinere techno-aandelen op de Nouveau Marché sloten echter stabiel af.

De aanvankelijke winst in Amsterdam werd in de kiem gesmoord door een vlakke opening in Wall Street. TMT zat in de lift, maar distributie, voeding en industriële waarden verloren terrein. UPC kon na zes verliesdagen eindelijk met winst eindigen: 13,8 procent hoger op 21,25 euro.

Dankzij de stijging met 6,7 procent van Vodafone boekte de FTSE-100 in Londen bijna een procent winst. Het Britse steraandeel was echter Marks & Spencer. Signalen over een positieve ommekeer bij het herstructurerende kledingbedrijf stuurden de koers bijna 18 procent hoger naar 260,75 pence.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig