Het aantal gsm's met internettoegang zou in Japan tegen het eind van deze maand 10 miljoen kunnen bereiken. Dat blijkt uit gegevens van de sector die maandag werden bekendgemaakt.

Dat betekent dat de mobiele telefoon in Japan het belangrijkste middel is geworden om toegang te hebben tot het Internet. Sinds de WAP-diensten (wireless application protocol) vorig jaar hun intrede deden, is de markt voor die mobiele toestellen snel gegroeid. De rest van de wereld volgt die ontwikkeling ongetwijfeld op de voet.

De toename van het aantal WAP-toestellen zou een belangrijke stimulans kunnen zijn voor de expansie van het Internet in Japan. Het land heeft lange tijd een achterstand gehad op de VS maar nu wordt die kleiner.

De grootste leverancier van mobiele telefoons die toegang bieden tot het Internet is NTT DoCoMo. Dat is de mobilofonie-afdeling van de Japanse telecomgroep NTT. DoCoMo zegt zelf dat het 6,92 miljoen abonnees had voor zijn internetdienst i-mode. Dat aantal zou dagelijks met 20.000 stijgen.

Met i-mode kunnen de gebruikers e-mails uitwisselen, on line bankieren en aandelen verhandelen en meer dan 7.000 internetsites raadplegen.

Nippon Ido Tsushin, de mobilofonie-afdeling van de telecomgroep DDI, heeft naar eigen zeggen 2 miljoen abonnees voor zijn mobiele internetdienst.

J-Phone, de mobilofonie-afdeling van Japan Telecom, verklaarde dan weer dat zijn aantal abonnees voor de internetdienst in april bijna verdubbelde tot 1 miljoen.

In Japan zijn er bijna 57 miljoen gsm-gebruikers. Dat cijfer ligt iets hoger dan het aantal abonnees met een vaste telefoonlijn.

Een reden voor de populariteit van mobiele telefoons in Japan is het feit dat toetsenborden zo moeilijk aan te passen zijn aan het geschreven Japan. Daardoor gingen bedrijven op zoek naar alternatieve systemen die gebruikmaken van karakters eerder dan letters. Mobiele telefoons en tv-schermen zouden daar beter geschikt voor zijn.

Vorige week werden de WAP-diensten gelanceerd in China. Volgens het ministerie van Economie zullen binnen de twee jaar meer Chinezen gebruikmaken van het Internet via mobiele telefoons dan via een pc.

Een ambtenaar van het ministerie verklaarde aan een krant in Hongkong dat er tegen 2002 op het vasteland 65 miljoen internetgebruikers zullen zijn. Daarvan zouden er meer gebruikmaken van mobiele telefoons dan van pc's.

© The Financial Times

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig