Het grootste energieconcern van Nederland, Essent, wil na privatisering niet in handen vallen van een buitenlandse gigant. Het overweegt een beursgang en wil een multinutsbedrijf voor de Benelux worden. Door grote en kleine overnames in het buitenland denkt Essent de nodige schaalgrootte te vergaren om het straks zelfstandig te redden in een vrijgemaakte Europese energiemarkt.

De plannen van Essent komen uit de koker van de publieke aandeelhouders. De Nederlandse provincies Noord-Brabant, Limburg, Groningen en Overijssel willen op termijn hun participatie afstoten.

Enerzijds omdat zij als overheden geen commerciële risico's willen lopen nu hun ex-nutsbedrijf langzamerhand een commercieel concern is geworden. Anderzijds omdat zij vinden dat hun controlerende taak overbodig is geworden.

Essent kijkt ook uit naar de Vlaamse markt. Begin dit jaar onderzocht het bedrijf een eventuele instap in het telecombedrijf Telenet, maar Essent speelt nu in de laatste ronde voor de overname van Telenet niet meer mee.

Essent ontstond begin 1999 toen drie Nederlandse nutsbedrijven -- Mega, Pnem en Edon -- overeen kwamen te fuseren. Het gefuseerde bedrijf heeft in Nederland een marktaandeel van ongeveer 35 procent. Essent heeft drie poten: gas- en elektriciteitsverkoop, milieudiensten en kabeldistributie.

Binnenkort houdt het bedrijf een buitengewone algemene vergadering waar alle opties de revue zullen passeren. De woordvoerder wil nog niet vooruitlopen op de keuze die uit de bus zal komen.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig