FRANKFORT (bloomberg) -- De Europese Centrale Bank (ECB) pakt morgen uit met een primeur: de 17 raadsleden die elke week vergaderen over het rentebeleid, gaan dat deze keer gewoon per telefoon doen. Een teleconferentie bespaart 10 raadsleden de trip naar Frankfort, het hoofdkwartier van de ECB. Bovendien is er na de vergadering geen persconferentie gepland.

Over de vraag wat de 17 precies zullen beslissen, lopen de meningen overigens uiteen. Zowat alle van de 35 analisten die hierover ondervraagd werden door het persbureau Bloomberg verwachten binnen afzienbare tijd een nieuwe renteverhoging, maar de helft denkt dat die er pas volgende maand komt. Twaalf ondervraagden voorspellen een verhoging van de richtinggevende kortetermijnrente met 25 basispunten, tot 4 procent.

In elk geval gaan analisten ervan uit dat de beslissing van de ECB nu al vaststaat en dat ze elkaar daarom gewoon gaan telefoneren. En als ze niet door elkaar gaan praten, hoeft ook de telefoonrekening niet hoog op te lopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig