BRUSSEL (belga) -- Vrijdag 22 september wordt ook in ons land de Europese dag ,,Zonder auto, mobiel in de stad'' gehouden. Voorlopig hebben al negen steden een dossier opgesteld en het Europese label gekregen om de dag te organiseren.

Het verkrijgen van dat Europese label is gebonden aan een aantal voorwaarden zoals het afbakenen van een autovrije zone voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer en het betrekken van de handelaars en verenigingen bij het project.

De autoluwe dag wil geen dag zijn zonder mobiliteit maar een dag met een andere mobiliteit, benadrukte de federale minister van Mobiliteit, Isabelle Durant, gisteren op een persconferentie. De dag maakt deel uit van de ,,Week van vervoering'', die wordt afgesloten met de Trein-Tram-Busdag op zaterdag 30 september.

,,Zonder auto, mobiel in de stad'' is een Europese actie die in Frankrijk startte in 1998. Vorig jaar deden ook Italië en Zwitserland mee, dit jaar wordt alle Europese landen gevraagd deel te nemen. De dag moet de gelegenheid bieden tot het inzicht te komen dat er dringend nood is aan verandering in het verplaatsingsgedrag in steden, aldus nog Durant.

Steden die het Europese label hebben gekregen zijn Gent, Mechelen en Houthalen-Helchteren in Vlaanderen, Watermaal-Bosvoorde, Schaarbeek en Evere in het Brussels Gewest en Saint-Ghislain, Komen en Bergen in Wallonië. Andere steden of gemeenten mogen ook deelnemen, maar dan zonder het Europese label. ,,De Europese Commissie wil namelijk conclusies trekken uit de dag en dat kan enkel op basis van duidelijk afgelijnde criteria'', verklaarde Durant.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig