BRUSSEL -- De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank is in april verder gezakt en staat opnieuw op het peil van januari. Het recordpeil dat in februari werd gehaald, lijkt een uitschieter te zijn geweest.

In april verslechterde het conjunctuurklimaat in de handel, de verwerkende nijverheid en, het meest uitgesproken, in de bouw. Dat verklaart de terugval van de conjunctuurindicator, die gebaseerd is op enquêtes bij ondernemers.

De Nationale Bank tilt niet zo zwaar aan de terugval. Ze wijst erop dat de conjunctuurbarometer in een historisch perspectief zich nog altijd op een hoog niveau bevindt en dat het huidige conjunctuurklimaat als uitermate gunstig kan worden bestempeld.

De afgevlakte conjunctuurindicator, die geen rekening houdt met extreme punten en die de fundamentele conjunctuurtendens weergeeft, ging voor de dertiende maand op rij hoger en bereikte zijn hoogste niveau ooit. Die stijging is gebaseerd op zowel de handel, de industrie als de bouw. Volgens de Nationale Bank bewijst dat dat de huidige economische expansie op een brede basis is gestoeld.

De Nationale Bank sluit echter niet uit dat de steile klim van de afgevlakte indicator de komende maanden wordt onderbroken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig