BRUSSEL/AMSTERDAM -- De Nederlandse elektronicagroep Philips neemt het Amerikaanse dienstenbedrijf Medquist over. Medquist biedt diensten aan voor de verwerking van medische gegevens en werkte tot voor kort samen met Lernout & Hauspie. Die samenwerking werd onlangs stopgezet, om onduidelijke redenen. L & H krijgt er nu een sterke concurrent bij.

Medquist biedt op de Amerikaanse markt diensten aan artsen en medische zorgverstrekkers om hun patiëntengegevens te verwerken. Philips wil dat combineren met zijn spraaktechnologie, zodat de gegevensverwerking kan gebeuren zonder menselijke tussenkomst. De Nederlandse elektronicagroep koopt zich zo een toegang tot een bijzonder lucratieve en expanderende markt, precies wat spraaktechnologiegroep Lernout & Hauspie deed begin maart met de overname van het Amerikaanse Dictaphone.

Philips biedt 51 dollar per aandeel, of 1,2 miljard dollar (50 miljard fr.) voor een aandeel van 60 procent in Medquist, op voorwaarde dat dit aandeel inderdaad wordt gehaald. Medquist haalde vorig jaar een omzet van bijna 400 miljoen dollar (18 miljard fr.).

Medquist en Lernout & Hauspie werkten tot voor kort samen, maar kwamen met elkaar in conflict. Medquist verweet L & H de markt waarop het bedrijf actief is, rechtstreeks te zijn opgestapt en Medquist zo de pas af te snijden. Het juridische geschil werd uiteindelijk bijgelegd met een minnelijke schikking. In die schikking van eind maart meldden beide bedrijven dat een verdere samenwerking zou worden onderzocht.

,,Dat bleef zonder resultaat'', verklaart algemeen directeur Gaston Bastiaens, ,,zodat aan de samenwerking een einde kwam''. Hij ziet in de alliantie van Philips en Medquist geen gevaren voor de positie van L & H op de Amerikaanse gezondheidsdienstenmarkt. ,,Medquist zit op de transcriptiemarkt (de verwerking van medische gegevens, nvdr.), terwijl wij transcriptie met onze technologie precies onnodig willen maken'', aldus Bastiaens. Nochtans getuigt de overname door Philips van Medquist van net hetzelfde inzicht als L & H's overname van Dictaphone.

Of de gesprekken tussen Philips en Medquist de doodsteek hebben gegeven aan de samenwerking met de Ieperse spraaktechnologiegroep, blijft onduidelijk. L & H krijgt er een gedegen concurrent bij, maar gaat ervan uit dat de markt met de komst van een grote speler nu veel sneller zal groeien.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig