LONDEN/BRUSSEL (bloomberg, belga) -- De oer-Britse kleding- en interieurketen Laura Ashley, bekend voor haar bloemetjesdesign, gaat op het Europese vasteland 35 onrendabele winkels sluiten. Het Britse moederhuis liet weten dat ook in België winkels worden gesloten, maar preciseerde niet waar.

Laura Ashley heeft drie Belgische vestigingen, in Brussel, Gent en Antwerpen. Net voor nieuwjaar werd al een winkel in Brugge gesloten. Momenteel werken zo'n 20 mensen in de resterende winkels.

De sluiting van de 35 Laura Ashley-winkels bedreigt meer dan 300 werknemers in Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Oostenrijk. De winkels maken twee derde uit van alle vestigingen op het Europese vasteland. Laura Ashley trekt zich zelfs volledig terug uit Duitsland, waar het 18 winkels telde. Voor de 18 overblijvende winkels op het continent zoekt het bedrijf franchisenemers.

De aanleiding voor de sluiting zijn de aanhoudende verliezen. Begin deze maand gaf Laura Ashley nog een winstwaarschuwing na tegenvallende verkopen in de kerstperiode. De sluiting zal eenmalig 7,7 miljoen pond (11,7 miljoen euro) kosten. Tegelijk wil Laura Ashley 9 miljoen pond ophalen door de verkoop van aandelen aan twee bestaande aandeelhouders.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig