De armada van ongeveer 350.000 trouwe -- vaak kleine -- aandeelhouders van de Britse warenhuisketen Marks & Spencer heeft het de jongste jaren niet voor de wind gehad. Tussen 1997 en midden vorig jaar zagen zij de koers van hun aandeel zakken van 673 (11 euro) naar 163 pence (2,65 euro). Maar hun trouw wordt beloond.

De verkoop van alle niet-Britse vestigingen van Marks & Spencer bracht de warenhuisketen een aardige cent op. Daarom werd een schema opgesteld waarbij de aandeelhouders in het totaal 2 miljard pond (3,25 miljard euro) uitbetaald krijgen.

Bovendien wijst alles er de jongste maanden op dat M&S zijn oubollig imago aan het kwijtraken is en zijn klantenkring met succes uitbreidt. De koers steeg daardoor opnieuw tot 370 pence, toch nog steeds een verlies van 45 procent tegenover de piek van 1997.

Het schema is vrij ingewikkeld, maar komt erop neer dat per aandeel 70 pence (bijna 1,15 euro) wordt uitbetaald. De ingewikkeldheid schuilt vooral in de aangeboden manieren om het geld te innen met een minimum aan fiscale gevolgen.

Om het enorme bedrag uit te keren zullen B-aandelen worden uitgegeven en wordt een nieuwe holding opgericht. Aandeelhouders die op 18 maart van dit jaar in de registers van M&S geboekt staan, krijgen 17 nieuwe aandelen en 21 B-aandelen per 21 bestaande aandelen die ze inruilen.

Zij kunnen kiezen voor de verkoop van de B-aandelen aan Marks & Spencer, dat er vanaf 25 maart 70 pence per stuk voor betaalt, of ze behouden en er een dividend op innen dat vastgesteld werd op 75 procent van de Libor, de Londense interbankenrente. Om de zes maanden krijgen zij opnieuw de kans om hun B-aandelen aan M&S te verkopen.

Als alle B-aandelen worden aangeboden, komt de operatie erop neer dat M&S 4 aandelen terugkoopt voor elke 21 die nu in omloop zijn. ,,We hebben voor deze formule gekozen om te vermijden dat we de markt zouden verstoren'', zegt financieel directeur Alison Reed.

De aandeelhouders moeten op 28 februari nog instemmen met het schema.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig