De Europese en Amerikaanse beurzen probeerden zich gisteren met enig succes te herstellen van de fikse klappen die ze de voorgaande drie dagen incasseerden. De Aziatische markten zorgden voor de spreekwoordelijke uitzondering op de regel.
NEC zakte 2,4 procent, gevolgd door Hitachi met eveneens 2,4 procent en Fujitsu dat zelfs 2,8 procent moest inleveren. In Hongkong sleurde China Mobile de Hang Seng-index 0,3 procent omlaag; de TWSE index zakte 0,6 procent onder druk van Taiwan Semiconductors, dat 1,7 procent inleverde.
In Europa zaten de oliewaarden in de lift. De Iraanse olieminister verwacht en hoopt dat de olie-organisatie Opec haar productie voor de vijfde keer in 14 maanden zal terugschroeven, waardoor de prijzen van ruwe olie normaal moeten stijgen.
De koers van termijncontracten voor olieleveringen in maart steeg prompt met 2,4 procent, wat overeenkomt met een prijs van 19,2 dollar per vat. BP klom 3,6 procent en Royal Dutch, hoofdaandeelhouder van Shell, boekte 2,7 procent winst. De Franse oliegroep TotalFinaElf hield het bij een winst van 2,5 procent.
SAP, de grootste producent van software in Europa, klom 4 procent na de aankondiging dat de omzet dit jaar allicht 15 procent hoger zal uitvallen dan vorig jaar. Naar eigen zeggen snoept de Duitse informaticareus marktaandeel af van zijn concurrenten. Analisten waren ook positief verrast over een prognose die voor het hele jaar geldt. De meeste bedrijven wagen zich niet meer aan voorspellingen, of kijken anders hooguit enkele maanden ver.
Schneider Electric zakte dan weer 4,3 procent. De grootste Europese producent van elektronicacomponenten zal 2001 afsluiten met een verlies, het eerste in meer dan een decennium. Het verlies wordt veroorzaakt door een boete van 7 miljard euro die het bedrijf moet betalen na de mislukte overname van sectorgenoot Legrand.
In eigen land stond UCB in de kijker. De koers van het chemiebedrijf klom 5,71 procent na het bericht dat Pfizer -- de Amerikaanse distributeur van Zyrtec -- een omzetstijging van 60 procent aankondigde voor het anti-allergiemiddel van UCB.
Het Belgische chemiebedrijf haalde ook steun uit zijn selectie voor de Europese modelportefeuille van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.
In Amerika was vooral de technologiebeurs Nasdaq in goede doen. Het nieuws dat Novellus, een producent van machines waarmee computerchips worden geproduceerd, tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet verwacht die bijna 20 procent hoger zal liggen dan begroot, zette de beleggers aan het dromen. Novellus stond kort na de middag bijna 6 procent hoger, met in zijn kielzog sectorgenoten als Applied Materials (+4,5 procent), Kla-Tencor (+6,1 procent) en Teradyne (+7 procent).
De Nasdaq verbeterde naarmate de voormiddag vorderde en stond kort na de lunch al 2,25 procent hoger, opnieuw boven 1.900 punten. De Dow Jones bleef aanvankelijk in het rood hangen, maar verbeterde dan ook tot 9.770 punten, een winst van 0,6 procent.