Met een nettowinst van 528 miljoen euro in het eerste kwartaal van het boekjaar 2001/2002 presteerde het Duitse industrieconglomeraat Siemens beter dan verwacht, ondanks de moeilijke economische situatie. De beleggers beloonden het aandeel voor die aangename verrassing met een koerswinst van bijna drie procent. Maar die winst kalfde in de loop van de zitting opnieuw af. Bij de sluiting was er nog een winst van 0,8 procent bij een koers van 69,51 euro. Afgelopen jaar verloor Siemens bijna 20 procent van zijn beurskapitalisatie.

De winst in het eerste kwartaal ligt wel een stuk lager dan de 1 miljard euro in dezelfde periode van het voorgaande boekjaar. Maar in het vierde kwartaal van het vorig boekjaar was er nog een verlies van 1,1 miljard euro.

Voorzitter Heinrich von Pierer schrijft het goede resultaat toe aan de herstructureringsinspanningen die Siemens heeft geleverd. Daarbij werden 20.000 banen geschrapt. Siemens telt wereldwijd 448.000 werknemers.

Het concern slaagde erin in het eerste kwartaal, dat in december eindigde, drie van de vijf verlieslatende divisies uit de rode cijfers te tillen, waaronder de mobilofoniedivisie. De winst van de energiedivisie verdubbelde. De netwerkdivisie, die de omzet met een vijfde zag terugvallen, boekte verlies. Von Pierer sluit niet uit dat daar nog meer banen zullen verdwijnen. In totaal telt Siemens 13 divisies.

Dat het resultaat een stuk beter is dan verwacht, heeft te maken met het feit dat Siemens het verlieslatende chipfiliaal Infineon niet langer volledig in zijn boeken consolideert. Siemens verlaagde vorig jaar zijn belang in Infineon tot 41,3 procent, waardoor het niet langer de meerderheid heeft. De verkoop van Infineon-aandelen leverde het concern wel een meerwaarde op van 332 miljoen euro. Maar die meevaller werd gedeeltelijk tenietgedaan door een last van 175 miljoen euro, het aandeel van Siemens in de verliezen van Infineon.

De omzet van Siemens in het eerste kwartaal van het boekjaar groeide met 7 procent tot 20,5 miljard euro.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig