BERN (bloomberg) -- Het World Economic Forum, de jaarlijkse topontmoeting tussen bedrijfsleiders, politici en professoren, keert volgend jaar terug naar zijn vertrouwde stek in het Zwitserse skioord Davos. De Zwitserse regering heeft meer geld toegezegd voor de veiligheidsvoorzieningen.

Dit jaar vindt het Forum uitzonderlijk plaats in New York, omdat de Zwitserse overheid terugschrok voor de extra veiligheidskosten na de terroristische aanslagen op 11 september. Met de verhuizing naar New York wilde organisator Klaus Schwab ook zijn steun betuigen aan de zwaar getroffen stad.

Niettemin begroette Schwab de toezegging van de Zwitserse regering om volgend jaar wel een groter deel van de veiligheidsfactuur te betalen, met groot enthousiasme. ,,Ik kijk al uit naar de terugkeer naar Davos in 2003'', zei hij. Vanaf 1971 tot vorig jaar had het World Economic Forum onafgebroken plaatsgevonden in het Zwitserse bergdorp. Schwab overweegt niettemin de topontmoeting voortaan om de twee of drie jaar op een andere plek dan Davos te organiseren. Hij denkt onder meer aan Bonn, Salzburg, Whistler Mountain in Canada of Marrakech in Marokko.

De kosten voor de veiligheid in Davos worden geraamd op ongeveer 10 miljoen Zwitserse frank (6,7 miljoen euro). De federale Zwitserse regering is bereid de komende drie jaar daarvan 38 procent voor haar rekening te nemen. Het kanton Graubunden zou de helft dragen en het World Economic Forum zou zelf moeten instaan voor de overige 12 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig