BRUSSEL-- Vijfduizend klanten van het vroegere Gemeentekrediet, nu Dexia, kregen een brief van de fiscus in de bus met de vraag om alsnog ontdoken erfenisrechten te betalen. De vraag van de fiscus is een uitloper van een gerechtelijk onderzoek dat sinds 1999 loopt tegen het Gemeentekrediet.

De bal ging aan het rollen toen in 1999 een ex-medewerker van het Gemeentekrediet uit de biecht klapte en verklaarde dat de bank systematisch haar klanten hielp de erfenisrechten te ontlopen.

Het gerecht zou volgens De Financieel Economische Tijd aanwijzingen hebben dat de bank de rekeningen van overleden klanten officieel sloot voor het overlijden.

Daardoor ontsnapte een pak klanten aan de betaling van erfenisrechten op de sommen die op de rekeningen stonden. De bank is immers verplicht om op de dag van het overlijden de rekeningen van de overledene te blokkeren en de fiscus op de hoogte te brengen van het geld dat erop staat.

Na inzage in het gerechtelijk dossier, vraagt de fiscus nu aan de klanten om binnen de drie maanden spontaan aangifte te doen van de verzwegen banktegoeden. Wie dat doet, komt er vanaf met de betaling van de successierechten op het verzwegen bedrag en een boete van 25 tot 50 procent van de ontdoken rechten. Voor buitenlandse tegoeden is geen boete voorzien. Wie niet reageert, riskeert een boete gelijk aan tweemaal de ontdoken rechten.

Het gerecht is bij de controle van de rekeningen teruggegaan tot 20 dagen voor het overlijden. De fiscus kan bij een bankonderzoek in principe tot drie jaar voor het overlijden de financiële transacties van de overledene onderzoeken, wanneer hij vermoedt dat er fraude in het spel is. ,,Zover komt het dikwijls niet bij gebrek aan voldoende middelen'', zegt Jozef De Neve, auditeur-generaal bij de fiscale administratie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig