BRUSSEL -- Het IT-bedrijf Capco rond Rob Heyvaert en de computergroep Hewlett-Packard gaan wereldwijd samenwerken op het vlak van grootschalige totaaloplossingen voor de financiële sector. Heyvaert zei gisteren dat de samenwerking met de tweede computergroep in de wereld het totnogtoe belangrijkste project is van Capco.

De samenwerking tussen Capco en Hewlett-Packard (HP) omvat twee luiken. HP injecteert 30 miljoen dollar in Capco, ,,wat extra in de verf zet dat het voor HP om een belangrijk project gaat'', zegt Rob Heyvaert, stichter en voorzitter van Capco. In de tweede plaats gaan HP en Capco de financiële sector, zeg maar de banken, gezamenlijk bewerken.

,,Het gaat om een zeer verregaande samenwerking. Er komt een versmelting van de kennis van beide groepen, waarbij ook de labs voor elkaar opengesteld worden'', zegt Heyvaert. De consultants van Capco zijn in de eerste plaats gespecialiseerd in het uitwerken van concepten en oplossingen voor de financiële sector, terwijl HP sterk is in infrastructuur en ook in toenemende mate outsourcingoplossingen aanbiedt.

De alliantie is onderhandeld tussen Capco en de top van HP op een ogenblik dat de fusie tussen HP en de Amerikaanse pc-fabrikant Compaq nog haar beslag moet krijgen. De fusie zou geen gevolgen hebben voor de alliantie. ,,De zaak is onderhandeld met de nieuwe top van HP, wat een garantie is voor de implementatie'', zei Marc Rotthier, managing director van HP voor België en Luxemburg.

Capco sloot eerder al een joint venture met het informatiebedrijf Reuters waarbij Capco actief toegang kreeg tot de klanten van Reuters. De opzet met HP gaat een stap verder: beide bedrijven gaan zich in de financiëledienstensector samen profileren, zowel wat ontwikkeling als marketing, verkoop en aflevering van oplossingen betreft.

Capco-partner Philip Ghekiere, die de joint venture onderhandelde met HP, gaat vanuit Capco de alliantie aansturen.

Capco haalde afgelopen jaar een omzetgroei van 30 procent tot ongeveer 110 miljoen dollar, zegt Rob Heyvaert. Die groei is er gekomen in zeer moeilijke omstandigheden. Financiële instellingen bleken minder snel geneigd hun handtekening onder dure IT-contracten te zetten. Capco snoeide afgelopen jaar hard in de kosten om de ,,burn rate'' (het tempo waarin geld verbrand wordt) drastisch te verlagen. Sinds halfweg vorig jaar boekt de diensten- tot softwaregroep een positieve cashflow. ,,Alleen in september hadden we nog een negatief cijfer'', zegt Heyvaert.

Volgens Capco ligt het dieptepunt voor de sector inmiddels achter de rug. ,,Er is nog veel onzekerheid, maar de budgetten nemen opnieuw lichtjes toe. Vooral budgetten voor projecten die tot kostenbesparingen leiden, worden ondersteund'', zegt Heyvaert. Capco verwacht op korte termijn nog met nieuws te kunnen uitpakken. Er zou onder meer een belangrijke nieuwe partner tot de groep toetreden. De organisatie telt nu circa 800 medewerkers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig