Enron
©rtr
WASHINGTON (afp, reuters) -- Agenten van de federale politie FBI en vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben in Texas een huiszoeking verricht op de hoofdzetel van Enron. De energiereus in moeilijkheden wordt ervan verdacht belastende documenten te hebben vernietigd, ondanks een aantal lopende onderzoeken en het neerleggen van de boeken.

Een woordvoerder van Enron bevestigde de actie van het gerecht. De operatie volgt op betichtingen van het recent ontslagen Enron-kaderlid Maureen Castenada dat de voorbije weken nog boekhoudkundige documenten zijn vernietigd.

Advocaten van gedupeerde aandeelhouders van Enron voerden anderzijds aan dat de groep complexe en duistere structuren heeft opgezet om omzet-, winst- en verliescijfers te verdoezelen.

Volgens Castaneda, voormalig directeur buitenlandse wisseloperaties, begon het vernietigen van documenten in oktober, toen de Amerikaanse beurswaakhond SEC een eerste onderzoek instelde. Het vernielen van documenten zou tot vorige week geduurd hebben, aldus Castaneda.

Openbare aanklager William Lerach nam een doos met versnipperde papieren mee naar een rechtbank in Houston, waar woensdag een hoorzitting plaatsvond.

Vandaag beginnen in het Amerikaanse Congres hoorzittingen over het financieel schandaal. Daarbij zal onder meer de rol van bedrijfsrevisor Arthur Andersen onderzocht worden.

De parlementsleden zullen David Duncan, een van de partners van Andersen, ondervragen. De man werd midden januari ontslagen.

President Bush herhaalde dinsdag dat zijn regering niets te verwijten valt in het fiasco. ,,Mijn regering heeft precies gedaan wat ze moest doen'', zei Bush. Enron-toplui die het Witte Huis om hulp hebben gevraagd, werd gezegd dat ,,hier geen hulp te verwachten is''.

Bush hekelde de handelwijze van het bedrijf, dat zijn werknemers en aandeelhouders in het ongewisse liet over de gang van zaken. Eén van de benadeelde aandeelhouders is mijn schoonmoeder, Jenna Welch, stelde Bush. Zij kocht op 21 september 1999 200 Enron-aandelen tegen 40,90 dollar het stuk, en deed ze op 4 december, twee dagen na het faillissement, voor 42 dollarcent van de hand, zo maakte het Witte Huis bekend.

Uit een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers blijkt dat de Europese tradingafdeling van Enron in Londen een schuldenput heeft achtergelaten van meer dan 1 miljard dollar.

De kans dat de schuldeisers van Enron hun geld zullen terugzien, is klein, want PriceWaterhouseCoopers verwacht dat slechts 100 miljoen dollar kan worden gerecupereerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig