BRUSSEL -- ,,Normaal valt de markt tegen het einde van november dood,'' gaf een analist van de BBL gisteren mee. De boeken worden gesloten en pas einde januari komen we weer op dreef. ,,Maar dit jaar is al maanden dood''.

Niet verwonderlijk dus dat de markt de jongste twee weken weer aantrekt. Heel wat bedrijven hebben maanden zitten afwachten. Bij bosjes werden emissies uitgesteld omdat de risicopremie ten opzichte van de ,,risicoloze'' uitgaven te hoog was opgelopen. En de beleggers bleven op hun honger zitten.

Nu het vertrouwen wat terugkeert, zakken de premies en keren de grote bedrijven als eersten terug. Zij hebben geld nodig, meestal nog voor het einde van het jaar. En geld is er, want niet iedereen heeft al het gevoel dat aandelen opnieuw je van het zijn.

Toch lijkt de acute schrik voor een nieuwe crash wat weggeëbd. Irak toont zich (voorlopig) wat inschikkelijker dan verwacht, en uit de Verenigde Staten bereiken ons toch vooral licht geruststellende economische cijfers. Het consumentenvertrouwen herstelt wat; er zijn minder aanvragen voor werkloosheidssteun; er worden meer aanvragen ingediend voor de bouw van nieuwe huizen; de prijzen staan niet onder druk,...

Het wachten is nu vooral op de Europese Centrale Bank (ECB). De markt verwacht dat die op 3 december de rente zal verlagen. Directieleden van de ECB zonden de jongste dagen voortdurend signalen in die richting uit. Hoog tijd, zeggen analisten. De Oeso stelde enkele dagen geleden nog haar prognoses voor de eurozone bij.

Met het einde van het jaar in zicht komen ook steeds meer emissies op de markt die mikken op particulieren. Het is al jaren de traditie om hen een belegging aan te reiken voor hun eindejaarspremie en hun dertiende maand. Vandaar de vele leningen in Noorse en Deense kroon en Canadese en Australische dollar.

De emissie van de week mikte niet op particulieren. Het is eigenlijk een dubbele lening van 2 miljard in euro, voor Allianz. De looptijd bedraagt 5 of 10 jaar, en het rendement 4,75 tot dik 5,6 procent. De lening was 5 keer overingetekend en daardoor zakte het rendement al met 0,1 punt.

Volgende week wordt het opnieuw kalmer. Donderdag wordt in de VS Thanksgiving gevierd, en doorgaans is het dan ook woensdag en vrijdag vrij rustig.