Franse boeren hebben ook gisteren distributiecentra in het hele land geblokkeerd. Donderdag bezetten 10.000 boze boeren de belangrijkste distributiecentra die grote supermarktketens bevoorraden.

De boeren zijn boos over de torenhoge rekeningen die ze moeten betalen voor de verspreiding van hun goederen naar de winkels.

Er dreigt nog meer sociale onrust. Vrachtwagenchauffeurs dreigen ermee om net als in 1996 en 1997 de Franse wegen te blokkeren. Onderhandelingen met de werkgevers verlopen zeer moeilijk. De chauffeurs willen meer loon. Vandaag vindt een ultieme onderhandelingsronde plaats. De truckers lieten eerder verstaan dat de blokkades al dit weekeinde zouden beginnen.

De Franse regering reageerde op haar beurt met een waarschuwing. Zowel de Franse eerste minister Jean-Pierre Raffarin als zijn minister van Transport verklaarden dat fors opgetreden wordt als vrachtwagenchauffeurs vanaf zaterdag de snelwegen gaan blokkeren. Bij eerdere soortgelijke acties, in 1996 en 1997, liep de economie veel schade op.