BRUSSEL -- Toegegeven, we zijn niet altijd zo origineel als we zelf wel zouden willen. Maar ook wij konden het niet laten om De Post aan de Grote PriorTest te onderwerpen. En dus verzonden we deze week honderd brieven met een nagelnieuwe prior-postzegel. Om te zien of die daadwerkelijk een dag later op hun bestemming zouden zijn. Voor 91 van de honderd brieven was dat inderdaad het geval.

Ter herinnering: brieven met een prior-postzegel van 49 cent moeten een dag na de verzending bij de bestemmeling in de bus ploffen, brieven met een non-prior-zegel van 41 cent mogen hoogstens drie dagen onderweg zijn.

We namen de proef op de som. We lieten woensdag tien redacteurs die op tien verschillende plaatsen in Vlaanderen wonen, elk tien prior-brieven sturen, naar elkaar en naar zichzelf. Zo gingen er brieven heen en weer van Hoboken naar Waanrode, van Nieuwpoort naar Herentals, van Deurle naar Begijnendijk... Elke redacteur verstuurde ook twee non-prior-brieven, naar twee adressen. De meeste brieven werden 's ochtends gebust, maar enkele pakketjes werden ook pas kort na de middag in de brievenbus gedropt.

Resultaat: donderdag waren 91 van de honderd prior-brieven op hun bestemming. Drie redacteurs kregen netjes alle tien de brieven die ze verwachtten, vijf kregen er slechts negen, twee zelfs maar acht. Die twee laatste collega's woonden in Waanrode en Deurle. Gisteren, vrijdag, waren er nog eens acht brieven aangekomen. Eén brief, die van Kapellen naar Waanrode werd gestuurd, is nog altijd onderweg.

De Post voldoet daarmee netjes aan haar verplichtingen. Volgens het beheerscontract met de overheid moet ze namelijk 91 procent van de brievenpost één dag na verzending op de bestemming krijgen. In 2006 moet dat gelden voor 95 procent van de prior-brieven. Er is dus wel nog werk aan de winkel, de komende jaren.

Van de non-prior-brieven was er één die een dag na verzending al ter bestemming was. Vrijdag, twee dagen na de verzending, kwamen er nog eens acht non-prior-brieven aan. Er zijn er dit weekend dus nog elf onderweg. Als we die maandag in onze brievenbus vinden, heeft De Post ook daarmee haar belofte ingelost. We houden u op de hoogte.