BRUSSEL -- De prijs van water is het afgelopen jaar in de meeste landen sterker gestegen dan de inflatie. De Belgische prijsstijging kan evenwel helemaal op rekening van de regio Gent worden geschreven. Dat berekende NUS Consulting Group, een consultingkantoor dat gespecialiseerd is in de nutssector.

NUS doet jaarlijks een onderzoek naar de prijzen van water in 14 geïndustrialiseerde landen, onder meer België en Nederland. In 12 van die 14 zijn de prijzen sneller dan de inflatie gestegen, zegt co-voorzitter Richard Soultanian van NUS. ,,De trend toont aan dat privé- en zakelijke gebruikers zich moeten voorbereiden op hogere prijzen en mogelijk ook een minder gegarandeerd aanbod van water.''

Uit een ranglijst van de consultant blijkt dat België van de veertien bestudeerde landen het zesde duurste water heeft. Een organisatie met een gemiddeld jaarverbruik van 10.000 kubieke meter betaalt in ons land 101,9 dollar per kubieke meter. Duitsland (178,1) en Denemarken (172) zijn het duurst. Australië, de VS, Zuid-Afrika en Canada rekenen minder dan 55 dollar per kubiek aan.

Van de 726 miljoen kubieke meter leidingwater die in ons land geproduceerd wordt, wordt 577 miljoen ook in België verkocht. In vergelijking met vorig jaar steeg de gemiddelde waterprijs in ons land met 3,9 %.

Maar dat cijfer geeft een vertekend beeld, schrijft Benelux-analist Frédéric Thomas in het rapport. De meeste regio's kenden immers geen stijgingen, terwijl de waterprijs in Gent met liefst 14 % toenam. De Gentenaars betalen hun water trouwens al jaren veel duurder dan de rest van België. Uit een onderzoek van Test-Aankoop bleek twee jaar geleden dat Gentse alleenstaanden 43 % meer voor hun water betaalden dan het Belgische gemiddelde.

Alleen in Nederland daalde de waterprijs licht in vergelijking met 2001, met 0,5 procent; in Duitsland was er een status quo. De grootste prijsstijging werd genoteerd in Zuid-Afrika, waar voor water 20,4 % meer betaald wordt dan een jaar geleden. In sommige steden in de VS, zoals Boston, New York en Los Angeles is dat 10 % of meer.

NUS merkt op dat ,,enorme delen van de VS'' momenteel met een waterpeil kampen dat beperkingen in het verbruik noodzakelijk maakt. Bovendien voldoen veel Amerikaanse watersystemen niet aan de federale milieunormen. ,,De komende jaren zullen de VS nog grotere stijgingen van de waterprijs meemaken'', voorspelt Soultanian.