BRUSSEL (belga) -- NMBS-topman Karel Vinck waarschuwt de politieke wereld geen stokken in de wielen te steken bij de komende herstructurering van de Belgische spoorwegmaatschappij. Als dat wel gebeurt, dan stapt hij op. Volgens Vinck wordt de herstructurering geen sociaal bloedbad maar hij stelt wel personeelsinkrimpingen door natuurlijke afvloeiingen in het vooruitzicht.

De gedelegeerd-bestuurder van de Belgische Spoorwegen heeft dat verklaard tijdens een interview met de zakenzender Kanaal Z. Vinck liet zich niet vastpinnen op cijfers wat de personeelsreductie betreft. Maar hij waarschuwde de politieke wereld wel dat hij voldoende onderhandelingsruimte moet krijgen.

Wat de herstructurering van ABX betreft, meldde Vinck dat de NMBS al een bod heeft ontvangen voor de verkoop van de Italiaanse ABX-dochter Saima Avandero. Saima Avandero vormt samen met het Belgische ABX-filiaal het gezonde deel van de zwaar verlieslatende weggoederendochter van de NMBS. Er wordt 160 miljoen euro geboden voor de Italiaanse ABX-activiteiten. Dat is evenveel als de aankoopprijs destijds. Het gaat volgens Vinck om een management buy-out. Het bod is evenwel nog niet aanvaard.

In het gesprek met de zakenzender verdedigt Vinck ook de leden van het politiek samengestelde directiecomité. Vinck vindt de slechte score van Vincent Bourlard tijdens een selectieproef geen punt. Bourlard, verantwoordelijk voor het NMBS-patrimonium en van PS-signatuur moet bepaalde beslissingen van Vinck mee ondertekenen.

Vinck verklaarde ook nog dat hij tot zijn 67ste de NMBS blijft leiden als de herstructurering goed verloopt. Deze ambtstermijn wordt binnenkort in een kaderwet geregeld, verklaarde hij.