De wereldbeurzen beleefden gisteren over de hele lijn een slechte dag. Het begon al in Azië, waar de Japanse beurs fors terrein verloor onder invloed van de banken en de stijging van de yen tegenover de dollar. Mizuho, de grootste bank van Japan, verloor 7,3 procent tot 278.000 yen. Sumitomo Mitsui Financial Group daalde met zes procent tot 585.000 yen. Toch was het niet alleen kommer en kwel in Azië. De Thaise SET 600 index bereikte het hoogste peil sinds zes jaar en in Maleisië staat de beurs op het hoogste peil sinds anderhalf jaar. Ook in China stegen de koersen sterk.

Europa moest zijn grootste daling van de maand totnogtoe doorslikken. Negatieve factoren waren de zwakke kwartaalcijfers in de farmasector en de daling van de dollar. Bovendien blijven heel wat institutionele beleggers erg voorzichtig gezien de zwakke economische toestand in Europa. Fortis Investments, de beleggingspoot van de Fortis-groep, verklaarde gisteren aan Reuters dat het nu 10 % minder Europese aandelen in portefeuille heeft dan de referentie-index (benchmark). Totnogtoe was dat slechts zeven procent.

De Dow Jones Euro Stoxx 50 Index tekende een daling op van 1,8 procent tot 2.513 punten. De Stoxx 50 verloor 1,6 procent. Ook de 17 nationale indexen in West-Europa verloren terrein. De dollargevoelige aandelen verloren terrein nadat voorzitter Wim Duisenberg en raadslid Matti Vanhala van de Europese Centrale Bank (ECB) de daling van de dollar hadden afgedaan als ,,niks speciaals'' en ,,een probleem waar de bedrijven mee moeten leren leven.'' Die commentaren duwden de koers van de euro prompt nog hoger.

De Nederlandse verzekeraar Aegon, die veel activiteiten heeft in de VS, verloor 4,3 procent tot 10,6 euro. Chemie- en farmabedrijf Bayer daalde met 2,8 procent tot 19,11 euro. De chipmaker Infineon Technologies verloor 3,3 procent tot 12,2 euro. In de farmasector verloor het Britse Glaxo 2,3 procent tot 1.264 pence. De groep waarschuwde voor een zwakker vierde kwartaal omdat het geneesmiddel Paxil concurrentie krijgt van goedkope generische geneesmiddelen.

De Franse farmagroep Sanofi-Synthelabo daalde met 2,7 procent tot 52,5 euro. De groep boekte een kwartaalomzet van 2,04 miljard euro (+9,2 %), minder dan analisten hadden gehoopt. Uitzendreus Adecco moest 6,4 procent omlaag naar 74,05 Zwitserse frank na negatieve commentaren over de zwakke Amerikaanse arbeidsmarkt. In Londen daalde de internetbank Egg met 4,1 procent tot 145 pence na de publicatie van het zesde kwartaalverlies op rij.

In eigen land beperkte de Bel-20 het verlies tot 0,9 procent. Dexia verloor ruim twee procent tot 13,14 euro na de berichten over een mogelijke afscheuring van de Nederlandse dochter Kempen. Ook de dollargevoelige aandelen Barco en Delhaize moesten ruim twee procent afgeven. Voor de rest was er relatief weinig beweging.

Amerika had geen zin om tegen de internationale trend in te gaan en moest lager onder invloed van winstnemingen. Hoewel de meeste bedrijfsresultaten zeker niet slecht waren, volstonden ze niet om de sterk gestegen beurskoersen te verantwoorden. De Dow Jones industrials index noteerde rond de middag een verlies van 118 punten of 1,21 procent op 9.630. De Nasdaq Composite Index verloor 1,64 procent tot 1.909 punten. Amazon.com werd voor een verdriedubbeling van de winst ,,beloond'' met een koersdaling van liefst 6,7 procent tot 55,4 dollar. Blijkbaar waren de beleggers teleurgesteld omdat de on line boekenverkoper zijn vooruitzichten niet verder optrok. Andere zware dalers waren JP Morgan (-4,3 % tot 35,1 dollar), Merck (-6,6 % tot 45,7 dollar) en biotechreus Amgen (-5,4 % tot 60,21 dollar).