BRUSSEL (bloomberg, belga) -- De conjunctuurindicator van de Nationale Bank (NBB) is in oktober gestegen tot het hoogste niveau in acht maanden, als gevolg van meer optimisme in de industrie. Analisten durfden het woord economisch herstel nog niet echt in de mond te nemen. Eerst bevestiging zien, heet het.

De leidende conjunctuurindicator kwam in oktober uit op minus 9,4 tegenover -12,3 in september, wat beter was dan de prognose van economen. De verbetering was vooral te danken aan een verbetering van het sentiment in de industrie ( van -14,5 naar -10,6), wat ook geïllustreerd werd door een betere capaciteitsbenutting.

,,We moeten afwachten of het om een eenmalige verbetering, dan wel om een houdbare verbetering gaat'', zei Geert Noels, hoofdeconoom van Petercam. Ivan Van de Cloot van ING zei dat er enkele bescheiden tekenen van herstel zijn, maar dat die zeer broos zijn.

In de cijfers zat er een duidelijk ,,Ford-effect''. Het vertrouwen van de consument zakte tot het laagste peil in zeven maanden. De NBB zag de stijgende werkloosheid als verklaring. Ford Genk maakte op 1 oktober bekend dat het 3.000 banen schrapt.

Uit cijfers van Federgon, de federatie van de uitzendsector, blijkt dan weer dat de uitzendactiviteit in ons land na drie maanden van herstel in september opnieuw gedaald is. In september lag het aantal gepresteerde uren in de uitzendsector 5,28 procent lager dan de maand voordien. Tegenover september 2002 was het verschil nog groter: -6,12 procent.

Federgon wijst erop dat de terugval gedeeltelijk te wijten is aan een voorlopige onderbreking bij ,,een grote gebruiker van uitzendarbeid''. Die zou anderhalf procent van de val verklaren. Het gaat evenwel niet om Ford.