BRUSSEL -- Wat gisteren de dag van de grote doorbraak moest worden voor de IT-groep Real Software, werd een dag van nagelbijten onder hoogspanning. De raad van bestuur van Real Software was nochtans met bekwame spoed afgehandeld. Een briefje naar de coalitie, beursautoriteit en pers, moest de dag afronden.

Het was halfacht 's ochtends toen de bestuurders van Real Software gisteren vergaderden over het bankenplan en al meer dan een uur later toen ze het voorstel van de aandeelhouderscoalitie voor een ingrijpende bestuurswissel onder oog kregen.

Ondertussen hadden ze ,,in de pers'' al gelezen wie eventueel als bestuurder zou kunnen aanblijven. Lang zijn de bestuurders er niet blijven bij stilstaan, want zin om het voorstel van de aandeelhouderscoalitie rond Rudy Hageman en Michel Fontinoy te aanvaarden, hadden ze niet.

Overeengekomen werd om voor het status-quo te kiezen bij Real Software op basis van een akkoord met de banken dat voorziet in schuldkwijtschelding, omzetting van schuld en een moratorium van twee jaar. Het management kreeg de opdracht dat akkoord ,,te finaliseren''.

Verder werd overeengekomen om ergens eind november een bijzondere aandeelhoudersvergadering (BAV) te houden zoals de coalitie van meerderheidsaandeelhouders had geëist. Daarbij werd er rekening mee gehouden dat de echte BAV pas in december zou kunnen plaatsvinden.

De coalitie zegt wel bijna 52 procent van de stemmen te controleren, maar Rudy Hageman heeft zijn aandelen in pand gegeven aan de banken. De statuten van Real Software voorzien dat pandgever en -nemer een gezamenlijke vertegenwoordiger moeten aanstellen. Via dat denkspoor hoopt het bedrijf de meerderheid te breken. In een volgende fase zou het in het kapitaal brengen van de banken automatisch de lastige aandeelhouders terugslaan.

Om iets na negen uur gingen de bestuurders tevreden uit elkaar. Afgelopen dus, die strijd? Niet helemaal, zo bleek in de loop van de dag. In de vroege namiddag nam de spanning zichtbaar toe. Van het scenario om de zaken te finaliseren met de banken, de advocaat van de coalitie een briefje te sturen en ergens rond vijf uur in de namiddag de pers in te lichten, kwam niets in huis.

Het briefje en het communiqué kwamen er niet. Het probleem zat bij de banken. Het schuldakkoord op zich zou niet op de helling zijn gezet, daarvoor staat er een te groot belang op het spel: het redden van 1.600 banen. De oprispingen zaten in de laatste details die afgerond moesten worden. Bovendien staat daar nog ergens een partij (de coalitie) te zwaaien met in een eerste fase 4 miljoen euro voor het bedrijf. Voor de banken, die al heel veel geld verloren hebben in dit dossier, is alle cash welkom.

De spanning in en rond het bedrijf was niet mis. Lastige telefoons werden niet opgenomen of dichtgegooid. Weinigen twijfelen eraan dat Real Software de eindstreep haalt, maar van een vlotte finish is geen sprake meer. Het is al struikelend en ploeterend door de modder.