CERA HOLDING: Lager dividend voor coöperanten - CMB: Raamt kwartaalwinst op 84 miljoen euro - MOBISTAR: 2,36 miljoen actieve klanten - UCB: Zyrtec groeit in Amerika


CERA HOLDING: Lager dividend voor coöperanten
Cera Holding heeft vorig boekjaar afgesloten met een nettowinst van 44,8 miljoen euro. De raad van bestuur stelt voor een dividend uit te keren van 4,5 procent. Dat is minder dan de 5 procent die over 2001 nog werd uitgekeerd. De coöperatieve aandelen vertonen een gelijkenis met vastrentende beleggingen als een spaarboekje of kasbons. De aanhoudende en sterke daling van de rentevoeten kan daarom niet zonder gevolgen blijven voor het dividendpercentage, zegt Cera Holding.

De groep gaat ook in mei nieuwe coöperatieve E-aandelen uitgeven. Cera Holding hoopt op die manier vijftig miljoen euro te kunnen ophalen. Bij grote vraag zal het uitgiftebedrag worden opgetrokken tot honderd miljoen euro. De inschrijvingsperiode loopt van 7 tot 14 mei.


CMB: Raamt kwartaalwinst op 84 miljoen euro
De scheepvaartgroep CMB raamt dat de nettowinst over het eerste kwartaal uitkomt op 84 miljoen euro, tegenover 55 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Maar de winststijging is te danken aan een meerwaarde van 55 miljoen euro op de verkoop van haar overblijvende twintig procent in Hesse Noord Natie. De cashflow daalde van 123 tot 104 miljoen euro. De groep heeft zich de laatste jaren geconcentreerd op de scheepvaart en de minder belangrijke activiteiten verkocht. CMB kondigde ook aan dat het een vergadering van de aandeelhouders plant op 19 mei waar de beursgang van Exmar, de afdeling die zorgt voor het vervoer van gas, zal worden besproken.


MOBISTAR: 2,36 miljoen actieve klanten
De mobiele telecomoperator Mobistar telde eind maart 2.359.360 actieve klanten. Dit is een stijging van 2,34 procent of 54.000 nieuwe kaarten tegenover 2.305.390 actieve klanten eind 2002. De omzet steeg in het eerste kwartaal van 2003 met 14,1 procent tot 265,1 miljoen euro tegenover 232,3 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2002. De gemiddelde omzet per gebruiker (Arpu) steeg met 1,3 procent ten opzichte van december 2002. Op 31 maart bedroeg de Arpu 33,9 euro per maand en per actieve klant, terwijl dat voor het hele jaar 2002 slechts 33,47 euro per maand en per actieve klant was.


UCB: Zyrtec groeit in Amerika
UCB heeft bevestigd dat de verkoop van Zyrtec, zijn geneesmiddel voor de bestrijding van allergie, in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal is gegroeid met 33 procent tot 293 miljoen dollar (270 miljoen euro). Dit ondanks de terugval van voorschriften in de markt. De markt is met 24 procent gedaald sedert het generieke geneesmiddel Claritin beschikbaar werd in december 2002. Een verdere achteruitgang is ook niet uit te sluiten. UCB blijft ook voorzichtig bij de inschatting van de bijdrage van de verkoop van Zyrtec tot de jaarresultaten. De verkoop van Zyrtec schommelt sterk van seizoen tot seizoen.