MOSKOU (afp, bloomberg, reuters) -- De Russische oliegroepen Yukos en Sibneft hebben de handen in elkaar geslagen. De nummers twee en vijf uit de Russische oliesector worden samen de nummer één in Rusland. De nieuwe groep YukosSibneft zal een omvang hebben die vergelijkbaar is met die van Total en ChevronTexaco, en kan de concurrentie aangaan met de wereldleiders Exxon en Shell.

Yukos en Sibneft produceren samen 2,3 miljoen vaten olie per dag. Dat is meer dan een kwart van de dagproductie van Rusland en ongeveer evenveel als de volledige productie van Koeweit. De fusie tussen de twee is gedeeltelijk ingegeven door defensieve motieven. Buitenlandse concurrenten zoals BP, dat enkele maanden geleden besliste 6,75 miljard dollar te investeren in Rusland, maar ook Exxon Mobil en Shell kijken met steeds grotere interesse naar de Russische voorraden.

Het nieuwe YukosSibneft heeft olie- en gasreserves ter waarde van 19,4 miljard vaten, bijna evenveel als BP en 15 procent meer dan Lukoil, vorig jaar de grootste Russische producent. De fusie-onderneming zal ongeveer 40 procent meer produceren dan Lukoil, heeft een personeelsbestand van 150.000 mensen en beschikt met 2.500 tankstations over het grootste netwerk in Rusland. Volgens analisten kan de groep, die forse groei-ambities heeft, al snel de derde oliegroep ter wereld worden.

Concreet neemt Yukos in eerste instantie een belang van 20 procent in Sibneft, voor 3 miljard dollar. Verkoper is een groep rond Roman Abramovich, naar verluidt de op één na rijkste man van Rusland. Die groep controleert 92 procent van Sibneft.

In een tweede fase volgt er een aandelenruil voor de overige 72 procent: voor elke procent van Sibneft die de Abramovich-groep nog verkoopt, krijgt ze 0,36125 procent van de fusiegroep in handen. Daardoor komt het belang van Abramovich in de fusie-onderneming uiteindelijk uit op zo'n 26 procent. De minderheidsaandeelhouders -- onder wie volgens gegevens van het persbureau Bloomberg onder meer ABN Amro, ING Funds en Baring Asset Management -- zullen een ,,eerlijk bod'' krijgen.


Bronnen
Sibneft en Yukos hebben eerder al eens fusieplannen gekoesterd. In januari 1998 tekenden ze een intentieverklaring om samen te gaan. Later viel dat plan echter in het water, onder meer door de sterke daling van de olieprijs die in oktober 1998 tot onder de 10 dollar per vat dook. Dat had zijn weerslag op de productie van beide bedrijven. Sindsdien is de olieprijs meer dan verdubbeld, waardoor de twee maatschappijen meer middelen kregen om te investeren in exploratie en ze hun productieapparaat konden moderniseren.

Op dit ogenblik pompen Yukos en Sibneft het leeuwendeel van hun olie op in West-Siberië. Hun samengaan geeft hen de nodige middelen om nieuwe bronnen aan te boren, onder meer in het oosten van Siberië en in het zuidpoolgebied.

De leiding van het nieuwe concern komt in handen van de 39-jarige Mikhail Khodorkovsky, de huidige CEO van Yukos en volgens velen Ruslands rijkste man.