Maurice De Velder
© ep
ANTWERPEN -- Maurice De Velder (44), ex-topman van de groep Think Media, maakte gisterenochtend zelf een einde aan zijn kat-en-muis-spel met het gerecht. De Velder, verdacht van beursmanipulatie en witwassen, zit sinds gistermiddag in de gevangenis.

Woensdag wist De Velder nog te ontsnappen via de achterdeur toen de speurders aan de kantoren van Think Media aanbelden. Vijf dagen lang dook hij naar eigen zeggen onder in Frankrijk. Uiteindelijk diende hij zich maandagmorgen bij de federale recherche in Antwerpen aan voor ondervraging.

De Velder haalde de kranten voor het eerst in de vroege jaren negentig. De jonge zakenman was in de weer als lobbyist voor bedrijven die hengelden naar overheidsopdrachten. De Velder en zijn zakenbroeder Koen Blijweert lobbyden als geen ander. Ze paaiden politici en haalden contract na contract binnen. Telkens doken geruchten op over omkoping, smeergeld en gesjoemel. De Velder was betrokken bij de aangebrande aanbestedingen voor de milieuboxen en de rattenverdelging.

Maurice De Velder zei later het lobbywerk vaarwel. Hij brak met Blijweert en concentreerde zich op zijn eigen zaken. Hij verwierf de meerderheid in het beursgenoteerde bedrijf De Beukelaer. De investeringsfirma was vooral actief op de vastgoedmarkt.

De Velder wilde een belangrijke speler worden in het medialandschap. De Beukelaer veranderde van naam en werd Think Media. De groep verwierf De Vrije Pers (P-Magazine en Ché) en Radio 4FM waarmee hij naar een landelijke radiolicentie dong.

Op zoek naar geld en prestige belandde de ambitieuze De Velder uiteindelijk bij Zillionbaas Frank Verstraeten. Een liaison die verkeerd afliep.

De val van Verstraeten vorig jaar kwam voor De Velder als een donderslag bij heldere hemel. De ex-lobbyist distantieerde zich onmiddellijk van de ex-nachtkoning. Een verraad dat hem zuur opbrak. Verstraeten liet op zijn beurt De Velder vallen en deed een boekje open over diens zaken. De speurders luisterden met gretige oren.