BRUSSEL -- De Franse groep Suez Lyonnaise des Eaux wil geen hommeles meer met de resterende minderheidsaandeelhouders van de Generale Maatschappij en koopt ze daarom uit.

Suez-Lyonnaise brengt een verplicht uitkoopbod uit op de 0,6 procent Generale-aandelen die ze nog niet bezit. Door die squeeze out haalt de Franse groep de Generale-aandelen uit de markt die nog in handen zijn van minderheidsaandeelhouders. Pas als Suez-Lyonnaise honderd procent van de Generale Maatschappij bezit, hoeft ze geen openbare aandeelhoudersvergaderingen meer te organiseren en te antwoorden op de soms lastige vragen van de minderheidsaandeelhouders.

Bovendien krijgt Suez-Lyonnaise dan de handen vrij om de Generale Maatschappij bijvoorbeeld te fuseren met Suez-Lyonnaise zelf of bijvoorbeeld met Tractebel.

Suez-Lyonnaise betaalt voor elk Generale-aandeel, coupon nr. 43 en volgende aangehecht, 7.825,94 frank of 194 euro in cash.

Suez verwierf in 1988 een meerderheidsbelang van zowat 60 procent in de Generale Maatschappij van België. Vorig jaar bracht de Franse groep, intussen omgedoopt tot Suez Lyonnaise des Eaux, een vrijwillig ruilbod uit op de overige 40 procent Generale-aandelen.