Carlo Gepts
© vt4
BRUSSEL -- Carlo Gepts, de ex-managing director van VT 4 die eerder ook tal van andere mediawatertjes doorzwom, is associate partner geworden bij Thesaurus. Dat is een bedrijfje in Brussel dat onderhandelingen voert voor andere bedrijven en managementbijstand verleent. Het wordt geleid door de bankiers Michel Berges en Jo Rogiest.

Gepts werkte ruim zes jaar voor VT 4, het ,,Vlaams-Britse'' station van de internationale mediagroep SBS. Maar in mei kwam er ,,in onderling overleg'' een eind aan die samenwerking. Officieel gaf Markus Tellenbach, die SBS operationeel runt, een lovend dankwoord voor Gepts. Maar VT 4 had, ondanks een succesvolle start van Gepts tegen zware concurrent VTM, de laatste maanden onder Gepts al te lijden onder sterk tegenvallende kijkcijfers.

Gepts wou het tij wel doen keren, maar botste op tegenstrijdige belangen bij SBS en had het moeilijk om lokale behoeften voor de markt er bij de Amerikaanse groep doorgedrukt te krijgen. Sinds Gepts' vertrek is trouwens het hele Vlaamse directieteam onder Gepts ofwel zelf opgestapt, ofwel aan de deur gezet (onder anderen programmadirecteur Koenraad De Ridder, financieel directeur Robrecht Matthys, sales- en marketingdirecteur Brigitta De Smet en juridisch directeur Dirk Verhofstadt -- broer van). Het lukt SBS en de nieuwe manager Patrick Tilleux voorlopig niet om beterschap te brengen in Nossegem, VT 4 boekte vorige week barslechte kwartaalcijfers.

Eind jaren '80 stond Gepts ook al mee aan de wieg van de VTM, en hij leidde die omroep ook een tijdlang als afgevaardigd bestuurder. Daarvoor had hij achttien jaar gewerkt bij de nv Hoste (Het Laatste Nieuws), waar hij de post van adjunct-directeur-generaal bekleedde.

Gepts gaat nu zijn managementervaring aanwenden voor Thesaurus. Thesaurus, opgericht in 1993, is in handen van Michel Berges (ex-gedelegeerd bestuurder G-Bank), Jo Rogiest (ex-directeur-generaal G-Bank) en Bank Degroof (25 procent). Volgens Berges zijn de meeste onderhandelingsopdrachten die Thesaurus uitvoert, aan geheimhouding onderworpen. Zo zoekt het bedrijf (internationale) aandeelhouders voor bedrijven, overnemers, bestuurders, partners, enzovoort. Ook kan een van de Thesaurus-partners een tijdlang zelf een mandaat opnemen.

Bekende opdrachten waren onder meer in de beginperiode de herpositionering van de Gimv, later de consultantrol bij taaltechnoloog Lant en onlangs nog de onderhandelingen over het aan boord komen van de Singaporese overheid in het Vlaamse Seghers Better Technology. Ook voor het productiebedrijf Videohouse heeft Thesaurus opdrachten vervuld.

Gepts gaat zich volgens Berges zeker niet uitsluitend op de mediasector toeleggen. ,,Hij heeft ervaring in een managementfunctie in een internationale groep, en heeft uitstekende internationale contacten die verder gaan dan de mediawereld.''