De winst van Airtours, de tweede grootste Britse touroperator en nummer drie in Europa (46 vakantiedomeinen, ruim 900 reisagenten en 'reiswinkels', 42 vliegtuigen, 10 cruiseschepen) is in het boekjaar 1999/2000, dat eindigde op 30 september, teruggelopen met 69 procent, vooral door forse verliezen in Duitsland. De aandelen volgden de duikvlucht met een verlies van 7 procent.

De problemen van Airtours in Duitsland waren eerder al de rechtstreekse aanleiding voor de sluiting van dochter Sunair in België. Toen al was duidelijk dat het moederbedrijf de eigen tekortkomingen wou compenseren door forse besparingen -- lees sluiting -- in 'buitenlandse' vestigingen.

De winst kwam, voor eenmalige kosten, uit op 30,1 miljoen pond tegenover 98,3 miljoen pond vorig jaar. Eind september maakte Airtours bekend dat de verliezen in Duitsland 20 miljoen pond (1,35 miljard frank) hoger zouden zijn dan eerder aangekondigd. De Duitse dochter Frosch Touristic, die pas in juli werd overgenomen, eindigde het jaar met 47,4 miljoen pond in het rood. Tegen volgend jaar moet echter winst mogelijk zijn, verzekert Airtours' nieuwe topman Tim Byrne.

Volgens Airtours, dat jaarlijks zes miljoen Britten vervoert, zijn de Britse resultaten uitstekend, maar vielen de activiteiten in België, Frankrijk en Nederland tegen.

Airtours, dat vooral bekend is van all-in-pakketreizen, heeft bovendien fors moeten snoeien in zijn prijzen onder druk van Europese rivalen als Preussag en C&N. Het bedrijf wordt al langer beschouwd als overnamekandidaat in de consoliderende Europese touroperatorsmarkt, zeker sinds het Duitse debacle, maar een partner vinden zal niet evident zijn.

Airtours staat onder extra druk sinds Preussag, de Europese nummer een, de Britse nummer een Thomson Holidays overnam. C&N, nummer twee in Europa en lang getipt als overnemer, lonkt eerder naar Thomas Cook, de derde Britse touroperator.

De resultaten lagen in lijn met de verwachtingen van de analisten. Toch zullen de aandelen in vrije vlucht blijven zolang onzeker blijft of de Engelsen de verliezen in Duitsland effectief zullen kunnen keren.

De aandelen Airtours verloren bijna 7 procent tot 223 pence. Dit jaar zakte de koers al 42 procent.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.