Lucent, de grootste producent ter wereld van telecomapparatuur, lijkt wel op drift. Het bedrijf moest gisteren toegeven dat er een fout is geslopen in zijn rekeningen, waardoor de omzet over het vierde kwartaal van het boekjaar, dat eindigde op 30 september, 125 miljoen dollar (bijna 6 miljard frank) lager ligt dan eerst was gezegd. Volgens het bedrijf kan dat tot gevolg hebben dat de winst per aandeel daardoor 2 dollarcent lager uitvalt dan gedacht. De fout is ontdekt bij de opstelling van de definitieve jaarrekeningen.

Het nieuws stuurde het aandeel meteen 15,5 procent lager, tot 17,5 dollar. Daarmee komt Lucent op het laagste peil terecht in 52 weken.

Dit jaar verloor het Lucent-aandeel al 76 procent van zijn waarde. De onderneming slaagde er niet in de vooropgestelde groei te realiseren, kampte met problemen in de productie en moest het afleggen tegen concurrenten in de markt van de optische netwerken.

Vorige maand zette Lucent al zijn topman aan de deur, na een winstdaling van 22 procent in het vierde kwartaal. Het bedrijf heeft zijn groeivooruitzichten dit jaar al vier keer verlaagd.

In een poging om de koersval te stoppen en de winsten op peil te houden heeft Lucent al een grootscheepse reorganisatie aangekondigd. Daarbij zouden 12.000 banen worden geschrapt, tien procent van het personeelsbestand.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.