HASSELT -- Charles Cool, de gewezen juridische rechterhand van Maurits De Prins en zelf ook verdachte op het KS/Super Club-proces, heeft zich burgerlijke partij gesteld tegen Philips Nederland, Philips België, gewezen Philips-voorzitter Jan Timmer en Jaap Van Weezendonk, voormalig topman van Philips België.

KS, dat zich al eerder burgerlijke partij had gesteld tegen onder anderen Thyl Gheyselinck, heeft zich bij de eis van Cool aangesloten. Er ontstond, gisteravond, nog een incident toen de advocaten van Cool de wraking eisten van Johan Verbist, de raadsman van Philips, omdat die enkele jaren geleden een officiële verklaring heeft afgelegd in een Amerikaanse procedure tussen Maurits De Prins en Philips.

Op het KS/Super Club-proces loopt een diepe scheidslijn tussen De Prins en Cool enerzijds en Van Weezendonk anderzijds. Volgens De Prins en Cool heeft Philips een bewuste strategie gevolgd om Super Club op een slinkse en goedkope manier in handen te krijgen.

De Prins, Cool en Van Weezendonk moeten zich onder meer verantwoorden voor onjuiste en onvolledige gegevens in een prospectus van Super Club.

Johan Scheers, de advocaat van toenmalig Philips-vertegenwoordiger Jaap Van Weezendonk, legde gisteren de verantwoordelijkheid daarvoor volledig bij De Prins.

Van Weezendonk werd op 30 mei 1989, namens aandeelhouder Philips, bestuurder van Super Club, maar hij bleef fulltime financieel directeur van Philips België. Op vergaderingen van de raad van bestuur drong hij diverse malen, tevergeefs, aan om inzage te krijgen in de cijfers van Super Club. Hij kreeg pas handtekeningenbevoegdheid op 1 april 1991, nadat het prospectus was opgesteld.

Volgens advocaat Scheers is Van Weezendonk het slachtoffer geworden van een ,,verregaande samenzwering van De Prins en zijn getrouwen, die gebruik hebben gemaakt van de meest uiteenlopende middelen om hem, als afgevaardigde van Philips, te laten opdraaien voor hun eigen frauduleuze praktijken''.