LONDEN, BRUSSEL (bloomberg, anp, eigen berichtgeving) -- De dertien bungalowparken van Center Parcs, waarvan er twee in België liggen, zijn verkocht. De eigenaar, de Britse brouwerijgroep Scottish and Newcastle (S&N), heeft, zoals verwacht (DS 13 november ), een akkoord bereikt met DB Capital Partners, de participatiemaatschappij van Deutsche Bank, en de Franse vakantieonderneming Pierre et Vacances. Dat is de Europese marktleider in vakantiewoningen en onder meer eigenaar van de Gran Dorado-parken.

De koopsom bedraagt 670 miljoen pond sterling (44,8 miljard frank). S&N zette de bungalowparken in februari dit jaar in de etalage omdat de brouwer zich wilde focussen op het brouwen van bier en op de kleinhandel. In augustus maakt het concern bekend met de Duitse en Franse partijen in onderhandeling te zijn.

In het afgelopen boekjaar haalde Center Parcs met zijn parken, sportaccommodaties, restaurants en boetieks een omzet van 14,28 miljard frank en een winst voor belastingen van 3,88 miljard frank.

In België heeft Center Parcs twee vestigingen, De Vossemeren in Lommel en Erperheide in Peer. Samen bieden zij 1.400 vakantiewoningen aan. Elk park kan tot 3.000 bezoekers ontvangen. Er werken zowat 1.700 mensen, van wie 700 in vaste dienst. In heel Europa bezit Center Parcs 6.625 vakantiehuisjes.

De drie parken in Groot-Brittannië komen in handen van DB Capital alleen. Op het Europese vasteland werkt DB Capital samen met Pierre & Vacances in een nieuwe gezamenlijke holding. Onder deze maatschappij komen ook de bungalowparken van Gran Dorado terecht.

Gran Dorado heeft tien grote en dertig kleinere parken in Nederland, België en Duitsland. In België zijn er drie kleinere parken in de provincie Luik, met in totaal 356 bungalows.

Center Parcs en Gran Dorado blijven in de huidige plannen als aparte afdelingen bestaan binnen de nieuwe holding, maar het is zeker de bedoeling nauw samen te werken. Meer details zijn nog niet bekend. De gesprekken met de vakbonden zijn bezig. Ontslagen zouden er niet vallen.

Gran Dorado is pas sinds april dit jaar eigendom van Pierre & Vacances. De Franse vakantiegigant biedt 140.000 bedden aan. Door de overname breidt zijn marktleiderschap uit, vooral buiten de Franse thuismarkt. Nederland, België en Duitsland zijn bovendien stabiele vakantiemarkten. De kloof met meer omvattende touroperators als Club Méditerranée verkleint.