BRUSSEL -- De investeringsmaatschappij Gimv en de privé-investeerders achter de beursgenoteerde holding Mitiska gaan zo'n 375 miljoen frank stoppen in het Waregemse textielbedrijf Sofinal. De nieuwe kapitaalverhoging moet het bedrijf uit de wurggreep van de bankiers halen. Er is ook een nieuwe topman bij Sofinal.

Volgens goed ingelichte bronnen trekken de hoofdaandeelhouders van de West-Vlaamse textielgroep Sofinal mogelijk morgen, donderdag, al naar de notaris. Directeur Koen Buyse zei maandagavond nog dat er deze week waarschijnlijk niets zou gebeuren. Nochtans is het nieuws al in ruime kring bekend en circuleren er in Waregem al mededelingen.

Het gepland bezoek aan de notaris heeft alles te maken met de financiële ademnood waar één van de grootste voeringwevers van West-Europa mee kampt. De problemen van Sofinal hebben zowel te maken met de historisch hoge schuldenlast van de groep, de stijgende grondstoffenprijzen, hoge dollarkoers, dure energiefactuur en een productie- en commercieel beleid dat voor verbetering vatbaar is.

Vorig jaar werd een eerste stap gezet om de problemen bij Sofinal op te lossen via een management buy-out rond Koen Buyse (textielgroep Vanmarcke), enkele spilfiguren van Mitiska en de Gimv. Het probleem is dat toen voor het management nog voor een duorol gekozen werd tussen voormalig minderheidsaandeelhouder Benoît Devos en Buyse, die leiding gaf aan veredelingsbedrijf Vanmarcke.

Devos had er zelf een slepende strijd met zijn familie opzitten die begin de jaren negentig losbarstte toen zijn broer Bernard Devos zich liet uitkopen na een periode van agressieve expansie. Sofinal hield aan die periode een zware schuldenlast over. Bij de buyout van vorig jaar werd het probleem niet opgelost doordat overwegend aandeelhouders (de zussen van Benoît Devos) uitgekocht werden.

De stijging van de grondstoffenprijzen en de crisis in de katoen (waar vooral dochter Gevaco te lijden onder had) brachten de problemen bij Sofinal opnieuw op de voorgrond.

Terzelfdertijd stelde zich ook een managementprobleem. De aandeelhouders van Sofinal plaatsten enkele maanden geleden al een nieuw financieel directeur bij Sofinal en nu komt er ook (tijdelijk) een nieuwe gedelegeerd bestuurder. Het gaat om Edwin Vandermeulen, die voorheen actief was bij het Gentse prepressbedrijf Artwork Systems.

Van beiden wordt verwacht dat de nodige maatregelen genomen worden en de juiste opvolging krijgen. Sofinal gaat in de komende weken herstructureren, sommigen spreken over ,,gerichte ingrepen'', met als doel tot een betere afstemming van productie en commercieel beleid te komen.

De financiële injectie is vooral van belang om dit proces plaats te laten vinden zonder dat dagelijks met bankiers moet overlegd worden. De huidige aandeelhouders stoppen daartoe afgerond 375 miljoen frank kapitaal in Sofinal. De banken stemmen dan weer in met een schuldherschikking zodat het bedrijf op kortere termijn extra zuurstof krijgt. Bij Sofinal-Cotesa werken meer dan 1.000 mensen.