BRUSSEL -- De top van de kleine Belgische stroomproducent SPE heeft beslist de banden met zijn veel grotere partner Electrabel volledig door te knippen. Daarmee komt de pax electrica tussen de Belgische elektriciteitsmakers op de helling. SPE heeft de regering laten weten dat het aandringt op een echtscheiding.

SPE nam de beslissing eind vorige week tijdens een topoverleg. De publieke stroomproducent ziet in de toekomst meer heil in een samengaan met een groot buitenlandse energiebedrijf.

,,We voeren momenteel vrijblijvende gesprekken met bedrijven zoals het Duitse RWE en E.on en het Franse Electricité de France (EDF). Buitenlandse energiebedrijven zijn zeer geïnteresseerd in SPE omdat ze daarmee meteen de toegang krijgen tot de stroomproductie van een aantal Belgische centrales'', verklaart Sas Van Rouveroij.

De Gentse schepen en SPE-bestuurder voegt eraan toe dat buitenlandse energiereuzen dergelijk scenario verkiezen boven zware investeringen in de bouw van nieuwe centrales op Belgisch grondgebied.

De pax electrica dateert van 1990 en kwam er mede onder de impuls van de Belgische regering. Het resulteerde in 1994 in een overeenkomst waarbij de twee al hun elektriciteitscentrales samenbrachten in één bedrijf.


Obstakel
Ze besloten ook de investeringen nodig voor de oprichting van nieuwe centrales te delen. Vandaag heeft Electrabel een belang van 91,5 procent in dat gezamenlijke productiebedrijf, SPE de rest.

Met het uiteengaan van Electrabel en SPE komt meteen een einde aan het productiemonopolie binnen de Belgische grenzen.

Vandaag wordt de overeenkomst tussen SPE en Electrabel gezien als een van de belangrijkste obstakels op weg naar een echte concurrentie op de Belgische stroommarkt.