BRUSSEL -- Onder druk van de onregelmatigheden bij Lernout & Hauspie kreeg het aandeel van FLV Fund de jongste weken rake klappen op Easdaq. Maar volgens het fonds is een aandeel bijna dubbel zoveel waard als de huidige beurskoers.

De fall-out van het L&H-dossier duwde het FLV-aandeel twee weken geleden nog naar een dieptepunt van 4,4 dollar. Sindsdien veerde het weer op naar rond de 6 dollar, maar dat steekt nog schril af tegen de topkoers van 24 dollar van eind februari. De oorzaak voor de duik is dat FLV Fund in heel wat bedrijven participeert die L&H-technologie gebruiken. Als de spraaktechnoloog over de kop gaat, delen zij in de klappen.

Zoals elke holding berekent FLV Fund regelmatig een ,,intrinsieke'' waarde van zijn aandeel, op basis van de waardeschattingen van alle participaties in portefeuille. Volgens de ,,voorzichtige'' waarderingsmethode van de EVCA (de Europese beroepsvereniging van durfkapitalisten) kwam men eind september uit op 13,23 dollar.

In dat cijfer zijn ook enkele provisies meegerekend die ten laste van het derde kwartaal werden genomen. Het gaat enerzijds om een ,,gewone'', maar wel vrij grote provisie van 6,08 miljoen dollar (29 dollarcent per aandeel) die rekening houdt met de ,,algemene ontwikkeling'' van de participaties. Anderzijds zet FLV Fund uitzonderlijk 8,58 miljoen dollar (42 dollarcent per aandeel) opzij wegens wanbetaling door het Koreaanse bedrijf HI World.

HI World nam eind 1999 van FLV Fund voor 11 miljoen dollar enkele participaties over in zogenaamde cross language companies . Dat zijn bedrijfjes die met L&H-technologie machinevertalingen zouden ontwikkelen via een centrale taal. Als FLV Fund zijn centen niet kan recupereren, krijgt het wel zijn participaties terug, die op een kwart van de verkoopprijs worden geraamd.

Het investeringsfonds gaat in zijn persbericht van gisteren nog een stap verder. Het berekende ook wat de impact op zijn aandeel zou zijn van een worst case scenario -- lees: faillissement -- bij Lernout & Hauspie. Daarvoor werd de portefeuille gescreend en in drie categorieën opgedeeld. Een eerste categorie van 24 bedrijven zou geen impact ondervinden omdat ze geen L&H-technologie gebruiken. Een tweede categorie (24 bedrijven) gebruikt de technologie van L&H in beperkte mate, maar zou die zonder veel problemen kunnen inruilen voor andere merken.

De derde categorie (6 bedrijven) gebruikt L&H-technologie voor ,,kritieke'' toepassingen en zou in het slechtste geval waardeloos kunnen worden. Het gaat om de vier Singaporese Intelligent Agent Companies (I-merge, I-Mail, I-News en I-Office) die ,,personal assistant''-producten ontwikkelen op basis van spraaktechnologie. Ook het aandelenpakket in het Amerikaanse bedrijf Omnivoice (dat producten maakt op basis van de semafoontechnologie van L&H) en het kwart van de schuld van HI World behoren tot deze categorie.


Faillissement
De impact van een faillissement bij L&H wordt geraamd op 1,09 dollar per aandeel FLV Fund: 24 dollarcent bij de tweede en 85 cent bij de derde categorie. Daardoor komt de minimale intrinsieke waarde op 12,14 dollar. In het geval dat FLV Fund haar 30 miljoen dollar niet kan recupereren die op frauduleuze manier in pand werd gegeven, zou dat nog eens 1,46 dollar van de intrinsieke waarde afhalen. In het allerslechtste geval blijft dus een waarde van 10,68 dollar, zegt woordvoerder Johnny Kegels. Dat is zo'n 80 peocent meer dan de slotkoers van maandag. De zware provisies laten ook hun sporen na in de resultaten voor het derde kwartaal. FLV Fund boekte -- ondanks inkomsten van 11,5 miljoen dollar, vooral uit de verkoop van een belegging in Cisco Systems -- een nettoverlies van 4,12 miljoen dollar (164 miljoen frank) of 0,2 dollar per aandeel. Een jaar eerder was er nog 0,08 dollar winst per aandeel.