Spraaktechnologie
© mc
BRUSSEL -- Na Lernout Hauspie is ook het investeringsfonds Flanders Language Valley Fund het slachtoffer van malversaties in Korea. De Koreaan Joo Chul Seo, alias John Seo -- de baas van L&H Korea -- gebruikte 30 miljoen dollar (1,4 miljard frank) uit de kas van het FLV Fund als waarborg voor mogelijk frauduleuze doeleinden. Dat maakte FLV gisteravond bekend, nadat het aandeel de hele dag op Easdaq geschorst was gebleven. Een van de belangrijkste aandeelhouders van FLV Fund is de Gimv, en dus onrechtstreeks de Vlaamse overheid.

Korea was al in augustus het land waar de hele val van Lernout & Hauspie begon. Nadat L&H had bekendgemaakt dat meer dan de helft van zijn omzet uit dat land afkomstig was, beschuldigde de Wall Street Journal L&H ervan zijn Koreaanse omzetcijfers te hebben opgeklopt.

Zonder medeweten van het management of van de raad van bestuur van FLV Fund -- zo zegt het fonds zelf -- werd in Korea onrechtmatig een raad van bestuur samengesteld van FLV Fund Korea, een dochter van FLV die nog in oprichting is. De vier Koreanen in die ,,valse'' raad van bestuur gaven hun goedkeuring om met 30 miljoen dollar van de 85 miljoen dollar die FLV Fund in cash heeft, borg te staan voor Seo. Die borg is niet alleen op een frauduleuze manier tot stand gekomen, hij is mogelijk ook voor frauduleuze praktijken gebruikt. FLV diende klacht in bij de Koreaanse autoriteiten. Hallucinant is dat Seo niemand minder is dan de chief executive officer van L&H Korea. Die bekendmaking is slecht nieuws voor L&H zelf: hun eigen topman in Korea werkte immers mee aan frauduleuze praktijken.

FLV Fund is een investeringsfonds in spraaktechnologiebedrijven dat mee door Jo Lernout en Pol Hauspie werd opgericht. Het fonds probeert al maandenlang te beklemtonen dat het geen directe financiële banden heeft met het bedrijf Lernout & Hauspie. Maar in Korea kreeg het fonds wel ,,logistieke steun'' van L&H Korea, bij het opzetten van zijn lokale investeringsdochter. In die context is de fraude blijkbaar gebeurd.

Het fonds poogt nu alle blaam van zich af te schudden en knipt ook alle indirecte banden met de Ieperse spraaktechnoloog door. De investeringsmaatschappijen Gimv en Lessius kopen het aandeel (33 %) van Sail Trust in FLV Fund over. Sail Trust is de ,,non-profitorganisatie'' die is opgericht door Jo Lernout en Pol Hauspie om starters in de spraaktechnologie te steunen. Ook de bestuurders die zijn aangesteld door Sail Trust, worden vervangen bij FLV Fund.

,,We doen er alles aan om die 30 miljoen dollar weer vrij te krijgen. Het geld staat nog op onze rekening en de juridische procedures zijn gestart'', zei Philip Vermeulen, gedelegeerd bestuurder van FLV, gisteren in een reactie aan De Standaard . ,,Het gaat om een erge zaak, maar de impact ervan is zelfs in het slechtst denkbare scenario niet groter dan 1,5 dollar per aandeel. Ze zal de activiteiten van het fonds niet aantasten.''

Het is nog afwachten of de aandelenbeurs Easdaq genoegen neemt met de uitleg van FLV Fund en het aandeel vandaag terug laat verhandelen. De beurs schortte de handel maandagavond op bij een slotkoers van 5,9 dollar.

Herman Daems, voorzitter van de Gimv, zei gisteren FLV te blijven steunen. ,,Dat we het aandeel van Sail Trust hebben overgenomen, is daar toch een indicatie van. Maar we zijn geschokt dat zulke fraude mogelijk is in Korea.''

John Duerden, de CEO van L&H, zei gisterenavond nog dat John Seo inmiddels ontslagen is. Volgens L&H was die beslissing al genomen voor de aankondiging van FLV Fund.