In Azië moest de aandelenbeurs van Tokyo gisteren achteruit door winstnemingen. Met meer dan een procent verlies boekten de belangrijkste indexen hun zwakste prestatie sinds twee weken. De internetaandelen vingen klappen. Yahoo Japan verloor 7,5 procent tot 1,74 miljoen yen na de publicatie van zwakker dan gehoopte cijfers. Softbank verloor 10 procent tot 6.400 yen.

Elders in de regio zag het er wat beter uit. Hongkong boekte bijna een procent winst na de publicatie door de overheid van een lager werkloosheidscijfer. De Zuid-Koreaanse Kospi index steeg met 0,4 procent tot het hoogste peil in 15 maanden. Alleen in Taiwan, India en Indonesië daalde de beurs.

De beursgemiddelden in Europa bewogen niet veel, maar met de hulp van de halfgeleiderfabrikanten kon er meestal toch een kleine winst af. De chipsector liet zich op sleeptouw nemen door de verbeterde winstverwachtingen bij het Amerikaanse Texas Instruments. De helft van de vorig jaar verkochte gsm's bevatten chips van dat bedrijf.

De Dow Jones Stoxx 50 index won rond kwart na zes in Brussel 0,1 procent tot 2.532 punten. De Euro Stoxx 50, die alleen aandelen uit de eurozone groepeert, steeg met 0,3 procent. De Duitse Dax deed het relatief gezien zeer goed met een winst van een half procent.

De Duitse halfgeleiderfabrikant Infineon deed er 2,5 procent bij tot 12,51 euro. STMicroElectronics, de grootste chipmaker van Europa, ging 3,2 procent hoger naar 23,75 euro. Nokia, de belangrijkste afnemer van chips voor gsm's, steeg met 1,4 procent tot 14,66 euro.

De autofabrikanten kenden een moeilijke dag. DaimlerChrysler moest 2,4 procent achteruit tot 31,15 euro na de publicatie van een kwartaalverlies van 1,65 miljard euro. De Franse auto-onderdelenfabrikant Valeo verloor 4,5 procent tot 32,54 euro, eveneens door tegenvallende kwartaalcijfers (een winstdaling met 19 procent tot 25 miljoen euro). BMW verloor 1,5 procent tot 34,08 euro.

De Zweedse maker van huishoudtoestellen Electrolux was een andere belangrijke verliezer, met 8,1 procent tot 164 Zweedse kroon. De groep maakte een vijfde opeenvolgende daling van de kwartaalwinst bekend. De Britse drankenmaker Allied Domecq moest 4,2 procent achteruit naar 384,5 pence, ook al na de publicatie van zwakke resultaten.

Het Zweedse telecombedrijf Tele2, dat ook in België actief is bij particulieren, kon de beleggers wel overtuigen met zijn resultaten. Het aandeel steeg met 3,6 procent tot 384,5 Zweedse kroon.

In Londen verloor Sage Group, de grootste Britse maker van boekhoudsoftware, 4,5 procent tot 174,5 pence. Stichter Graham Wylie maakte de verkoop bekend van een belang van 65,15 miljoen aandelen.

De Bel-20 slaagde er niet in de licht stijgende trend in Europa te volgen en verloor 0,1 procent. Bij de Brusselse micro-aandelen sprong Co.Br.Ha, het bedrijf achter de brouwerij Haacht, 14 procent hoger naar 693 euro. De Financieel-Economische Tijd schreef gisteren dat het bedrijf een delisting overweegt.

Net als in Europa waren het vooral de technologieaandelen die in Amerika het hoge woord voerden. De blue chips moesten daarentegen wat terrein afstaan. Het resultaat was een stabiele koers voor de belangrijkste indexen, met uitzondering van de technologierijke Nasdaq Composite, die rond de middag 0,86 procent hoger noteerde.

Texas Instruments, het bedrijf waar het gisteren allemaal om draaide, zag zijn aandeel 6,7 procent stijgen tot 27,38 dollar. De telecommaatschappij AT&T zat dan weer in het verdomhoekje met een daling van 6,4 procent tot 19,73 dollar, na de bekentenis dat er fouten zaten in de boekhouding als gevolg van interne fraude.