In de Verenigde Staten zijn ongetrouwde vrouwen veel talrijker dan alleenstaande mannen. Voor elke honderd ongehuwde vrouwen zijn er 86 mannen zonder echtgenote, zo heeft het Amerikaanse Bureau voor de Volkstelling vastgesteld.

Tot de weinige uitzonderingen waar niet de mannen, maar de vrouwen zonder boterbriefje in de minderheid zijn, behoort Paradise, in de staat Nevada. Dat is de gemeente waar de beroemde Strip van Las Vegas gelegen is. In Paradise kunnen honderd alleenstaande vrouwen kiezen uit 118 potentiële huwelijkskandidaten. Andere plaatsen waar de verhouding anders is dan in de rest van de Verenigde Staten, zijn Fort Lauderdale in Florida en Tempe in Arizona. Ook Alaska herbergt meer ongehuwde mannen dan vrouwen.

Dat er in het algemeen meer ongehuwde vrouwen dan mannen zijn, heeft een eenvoudige oorzaak: vrouwen leven langer. Daarom is de verhouding het scheefst in de landsdelen waar de bevolking het oudst is. Dat is zo in het oosten en het zuiden van de Verenigde Staten.

Ongeveer de helft van de Amerikanen ouder dan vijftien is getrouwd. Dat percentage blijft al enige jaren constant. In Idaho en Utah loopt de verhouding op tot twee derde. In Washington DC is minder dan een derde van de inwoners getrouwd.