BRUSSEL -- Een uitspraak in beroep over de faillietverklaring van de smartcard-specialist Keyware zal nog zeker een week op zich laten wachten. De voorzitter van het Hof van Beroep stelde de pleidooien gisteren uit tot volgende week dinsdag.

Keyware werd begin deze maand failliet verklaard na een dagvaarding door de RSZ, die nog achterstallige bijdragen eist van het bedrijf. Keyware tekende beroep aan; gisteren werden in die zaak de eerste pleidooien gehouden.

Volgens de gedelegeerd bestuurder, Stéphane Vandervelde, kon Keyware aantonen dat het over alle centen beschikt die de RSZ opeist. ,,We vragen alleen dat er een akkoord wordt bereikt over de wijze van betaling, hetzij rechtstreeks aan de RSZ, hetzij via de curator.'' Aangezien het bedrijf technisch gesproken failliet is, moet daarvoor toestemming worden verkregen van de rechter.

Keyware kreeg van vier grote aandeelhouders de toezegging van een extra kapitaalinjectie (zie ook DS 18 oktober) , ter waarde van in totaal 1,6 miljoen euro. Het gaat om de vennootschap Pardel van de zakenman Pierre Delhaize (1 miljoen euro), de nv Jagernaut (300.000 euro) van tapijtondernemer Johan Dejager, Roularta-topman Leo Claeys (200.000 euro) en de nv Graphicus van Guido Van Der Schueren (Artwork Systems).

De aandeelhouders zijn bereid om de hele schuld aan de RSZ, ter waarde van 1,1 miljoen euro, in een keer te betalen, aldus Vandervelde. Hij meldde ook dat een aantal leveranciers bereid zijn om hun schuldvorderingen om te zetten in aandelen van Keyware. Het gaat om een schikking in een andere dagvaarding die nog lopende was.

Op de zitting van gisteren was ook de bedrijfsrevisor van Keyware (BDO) aanwezig. Hij bevestigde dat de meest recente balanscijfers van het bedrijf correct zijn.

Deminor, het kantoor dat de belangen van minderheidsaandeelhouders verdedigt, liet intussen weten dat het voorlopig geen brood ziet in de zaak-Keyware. Enkele beleggers hadden het kantoor aangeschreven nadat gebleken was dat de faillietverklaring veel te laat was gemeld aan de beursautoriteiten. Deminor antwoordde hen dat er te weinig belangstelling voor het aandeel bestaat om een collectieve actie op te zetten.