BRUSSEL -- De coalitie van meerderheidsaandeelhouders van Real Software heeft gisteren formeel bevestigd 4 miljoen euro overbruggingsmiddelen in het bedrijf te willen stoppen. De coalitie wil ook 4 bestuurders in de raad van bestuur. De eerder genoemde kandidaten zoals Duplat, Broeckaert en Accou zijn daar niet langer bij.

De coalitie bevestigde gisteren dat ze afgelopen vrijdag een gedetailleerd alternatief plan heeft overgemaakt aan Real Software en de banken, dat voorziet in een overbruggingskrediet. Dat zou de vorm aannemen van een achtergestelde converteerbare lening van 4 miljoen euro en moet eventuele liquiditeitsproblemen bij Real Software opvangen (DS 20 oktober) . De coalitie heeft de banken ook een concreet voorstel overgemaakt over het afkopen van de bankschuld.

De aandeelhouders geven ook aan vier van de zeven zitjes in de raad van bestuur te willen, maar plakken daar nu andere namen op. Met name de kandidaat-onafhankelijke bestuurders Jean-Louis Duplat (ex-CBF-voorzitter), Bruno Accou (ex-KBC Securities) en Rudy Broeckaert (ex-KBC Bank) komen niet langer voor in het verhaal.

In de plaats stelt de coalitie vier bestuurders voor die de belangen van de meerderheidsaandeelhouders vertegenwoordigen. Het gaat om de twee spilfiguren bij Real Software-dochter Real Solutions (Michel Fontinoy en Christian Kelders), Paul Knippenberg (dochter ASQ) en Marc Vanderheyden. Die laatste is een voormalig bestuurder-manager van Real Software en staat dicht bij Rudy Hageman. Hageman zelf komt zoals bekend niet terug bij Real Software.

Drie bestuurders zouden kunnen blijven, onder wie gedelegeerd bestuurder Theo Dilissen. De twee andere zouden Germain Vantieghem (ex-country manager Belux Andersen) en Gerard Van Acker (ex-Gimv) kunnen zijn. De vraag is uiteraard welke onafhankelijke bestuurders in dit penibel dossier vasthouden aan hun stoel.

De coalitie wil samenwerken met Theo Dilissen maar die zou wel ,,onder toezicht'' geplaatst worden en met name aan financiële autonomie inboeten. De raad van bestuur van Real Software komt vandaag bijeen om over het voorstel van de coalitie te praten. Dat wordt een moeilijk punt. Minder moeilijk wordt de kwestie van het bankenakkoord. Dat zal de raad in elk geval bevestigen.

De coalitie stelt dat haar plan complementair is. Het plan biedt uitzicht op cash op korte termijn. De bankiers lieten Real Software gisteren ontkennen dat ze bereid zijn om zelf bijkomende middelen ter beschikking te stellen. Sommige bankiers raken geïrriteerd over wat lijkt te ontaarden in een vuile oorlog bij het bedrijf.

De boodschap van de banken betekent dat Real Software in geval van liquiditeitsproblemen zelf cash moet vinden. De hamvraag is of het bedrijf een alternatief heeft voor het geld van de aandeelhouderscoalitie. Dat zal de houding van de bestuurders bepalen. ,,Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht'', zo omschreef een bestuurder het probleem. (pdd)